Најновије

АМЕРИЧКО ЛУДИЛО МОЗГА! ФБИ ОПТУЖИО ТРАМПА: Јасно је да ради у Путиновом интересу, питање је због чега?

Тешко је више видети границе у понашању америчког председника Доналда Трампа јер их је он спустио толико ниско, али оно што је радио на самиту Г7 је "дно дна", закључили су амерички обавештајци.

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Агенти Федералног истражног бироа (ФБИ) и Централнообавештајне агенције (ЦИА) анализирали су понашање Трампа на самиту Г7 у Бијарицу, а о томе су говорили за "Бизнис инсајдер".

Трампово присуство на самиту Г7 било је прекривено контроверзом, али ништа није било запаженије од његове "ватрене" одбране руске војне и сајбер агресије широм света и кршења међународног права у Украјини.

Трамп је у више наврата одбио да Русију сматра одговорном за анексију Крима 2014. године, оптужио је бившег председника САД Барака Обаму да је довео до тога да Русија спроведе тај потез, изразио је симпатије према руском председнику Владимиру Путину и критиковао остале чланице Г7 због тога што тој земљи нису дали место за столом.

Откако је протерана из Г8 после анексије Крима, Русија је учинила мало тога да би се помирила са Западом. Уствари, како пише "Бизнис инсајдер", по многим рачунима је појачала своју агресију.

- Шта је, за име бога, натерало Трампа да помисли да би била добра идеја да се Русија доведе назад за сто? Како то служи америчким националним и безбедносним интересима? - упитао је један агент ФБИ.

"Руска имовина седи у Овалном кабинету"

Трампово залагање за Русију обнавља забринутост међу искусним обавештајцима да је Трамп можда особа од значаја за Русију подложну манипулацији или утицају како би служила руским интересима, док други спекулишу да Трамп само "ласка" Русији зарад будућих пословних договора.

Бивши високи званичник Министарства правде, који је блиско сарађивао с бившим специјалним браниоцем Робертом Малером док је био директор ФБИ, није бирао речи када је реаговао на Трампов наступ на самиту Г7: "Имамо руску имовину која седи у Овалном кабинету."

- Не постоји разумљиво објашњење зашто је председник рекао такве ствари. Скидање кривице са Русије за малтретирање мањих земаља, а затим окривљавање Обаме? То је директно као из Путиновог приручника - рекао је он.

Док је говорио зашто би Русија требало да буде позвана натраг у Г7, Трамп је рекао да ће та земља бити корисна у решавању проблема с дугим "врелим питањима" попут Ирана, Сирије и Северне Кореје и да је савезу боље с Русијом "изнутра, а не споља".

Али Русија је непоколебљив савезник Асадовог режима у Сирији, а последњих година се зближила са Ираном.

Амерички војни и обавештајни званичници Русију сматрају једним од највећих ривала САД и верују да она углавном ради у супротности са америчким интересима. Глен Карл, бивши оперативац ЦИА и чести Трампов критичар, рекао је за "Бизнис инсајдер" да годинама није било "никакве сумње" да се председник понаша као "шпијун за Русе".

- Доказа има толико много, да за својих 35 година у обавештајним пословима, никада нисам видео нешто што је тако сигурно - рекао је Карл.

Он је рекао да је разговарао са бројним колегама о Трампу и да многи верују да су његове активности "претња по националну безбедност".

Карл, који је био специјалиста за преобраћање страних шпијуна док је радио у ЦИА, каже да је јасно да је Путин у овом случају управља Трампом.

- Трамп очигледно реагује на похвале. Током година, задужени за агенте - Путин, у овом случају - схвата шта потенцијални шпијун жели, и то је оно што му пружа. Трамп жели да му се каже да је највећи - каже он.

"Користан идиот" или бизнисмен?

Френк Монтоја Џуниор, пензионисани агент ФБИ, рекао је да није тешко замислити да је Трамп руски агент, али да он сматра, због Трамповог понашања пуног делузија, да је он пре "користан идиот".

Међутим, он је, подсетивши на бројне везе Руса и Трамповог уског круга, указао на то да је сасвим могуће да Русија има макар једног агента међу Трамповим најближим сарадницима.

Роберт Деиц, који је радио за ЦИА и за Националну безбедносну агенцију (НСА), слаже се да Трамп ради у Путиновом интересу, али он има другачију теорију. Према његовим речима, у питању су Трампове амбиције, не у политичком, већ у пословном смислу.

- Трамп жели да склапа уговоре са Русијом када напусти председниковање. Већ знамо да је заинтересован да гради Кулу Трамп у Москви... Најбољи начин пословања са Путином је да буде добар са њим - рекао је Деиц.

Мицотакис сазвао хитан састанак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА