Најновије

"ХРВАТСКА НИЈЕ ТОАЛЕТ ЗА ВАС, СРБИЈА ЈЕ ТОАЛЕТ ЗА ВАС": Ово је језиво сведочење како усташе малтретирају децу!

"Молим вас, замаглите ми лице, плашим се да ће ме убити", каже један од два дечака из Авганистана, смештена тренутно у центру за смештај миграната у Крњачи, који су били жртве бруталног иживљавања у Хрватској, пре него што су пребачени илегално у Србију, а данас су своје трауматично искуство пренели новинарима.

Хрватска гранична полиција (Фото: јутјуб)

Један од миграната који су мучени на хрватској граници је С.Б (15), који је испричао да су га на граници у Хрватској најпре питали да ли долази из Авганистана и да ли је прешао из Србије, а потом тукли. 

- Њих је било 10, а нас девет дечака. Ставили су нас у кола и после тога су дошли да нас туку, имали су пендреке - рекао је он додајући да су га ударали по глави и грудима, док се не уморе.

Дечак, који, иначе, лоше говори енглески, стално је у причи понављао "они", мислећи на хрватске полицајце, рекао је да су им сломили телефоне, узели више од 600 евра, уз "објашњење" да заплењују и воду и храну.

С.Б. је испричао да је 24 сата провео у једном од аутомобила у који су га ставили и да му нису дозвољавали да пије, једе или изврши нужду, рекавши им: "Хрватска није тоалет за вас, Србија је тоалет за вас".

Он је замолио новинаре да му замагле лице на снимку јер, како је навео, ако га поново ухвате - убиће га.

- Не желим да се нађем у невољи - рекао је С.Б.

С.Х (16), такође из Авганистана, испричао је да је полиција у цивилу, са пиштољима, питала његову групу, која је прешла границу, да ли долазе из Србије, а потом их стрпала у возила и одвезла у полицијску станицу, где су их тукли. 

Њега су, како је навео, ставили у једну мрачну собу, одвојивши га од других.

- Чупали су ме за косу. Питали су ме зашто сам прешао границу из Србије у Хрватску, како се усуђујем, како сам дошао, ко ми је показао пут и ко ме је довео. Говорио сам да их не разумем, јер не знам енглески, али они су причали да знам енглески, али да нећу да причам пред њима - рекао је С.Х.

Пошто, како је навео, нису добили никакве информације од њега, пустили су воду у собу, док је био без одеће и, како тврди, подвгли га електрошоковима, а потом су га оставили испред зграде два сата на сунцу.

После су га, како је навео, поново одвели на границу и тукли око 20 минута, узели му 700 евра и сломили мобилни телефон.

Та два дечака, сада у центру у Крњачи, нису једине жртве малтретирања у Хрватској, судећи по медијским извештајима.

То потврђује и руководилац групе за сарадњу с медијима Комесаријата за избеглице Ивана Ћурко.

Ћурко је нагласила да прелазак миграната у Хрватску од почетка није био праћен поштовањем основних људских права, али да је у последње време присутно флагрантно кршење људских права, енормна примена силе и пребијање људи.

То је, додала је, посебно присутно након изјаве хрватских званичника да штите своју границу на одређене начине, који подразумевају и насиље.

Такву праксу не признаје ниједан закон ЕУ, ниједан закон о азилу и ниједан закон државе која се обавезала на одређена права, тврди она.

- Од тада имамо ситуацију да нам врло често долазе деца, људи, који су малтретирани, повређени и испребијани. То су начини мучења тих људи који су непознати цивилизованом човеку у овом друштву - рекла је Ћурко.

Деца у Србију долазе у ужасном стању, чак и са поломљеним ногама или ребрама, каже Ћурко, али не желе да пријаве насиље како не би били јавно обележени, пошто желе да наставе пут ка ЕУ, а не да остану у Србији.

Ћурко је апеловала на међународну заједницу да помогне да се престане са тако "нељудским понашањем" истичући да свако лице које пређе раницу има своја права и може да поднесе захтев за азил.

- Да ли ће нека држава то да одобри или не, то је ствар прописа и других ствари, али мора на хуман начин да му се дозволи да пређе границу, да га сместе и да му дају пристојне услове за живот док не реше питање уточишта - рекла је Ћурко истичући да је то управо оно што Србија ради.

Свима који дођу на територију Србије буде обезбеђен хуман сместај, храна, гардероба, као и школовање:

- У понедељак они крећу у школу с нашом децом. Имају здравствену заштиту. Србија све што је прихватила као своју обавезу, чак и више од тога, на најхуманији начин испуњава - рекла је Ћурко.

Какву награду су Амери дали Колинди, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА