Најновије

МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ УНИШТАВАЈУ СРБИЈУ: Нови протест заказан за 21. септембар! До тад инвеститори имају благослов власти иако су у споровима

За градњу мале хидроелектране „Јовановићи“ без грађевинске дозволе инвеститор Душко Ђедовић осуђен је на пола године условно и новчану казну од 100.000 динара, након што је с Основним јавним тужилаштвом у Пожеги склопио споразум о признању кривице, наводи то тужилаштво за Инсајдер.

Протест због хидроелектрана (Фото: Јутјуб)

Ово значи да је тужилац одлучио да се с Ђедовићем нагоди, иако је за кривично дело градња без грађевинске дозволе, и након што инспекција забрани радове, запрећена затворска казна од једне до осам година, као и новчана казна. 

Градња мале хидроелектране „Јовановићи“ на реци Пањици у селу Добраче у Западној Србији је започета 2017. године. Крајем 2018. године екипа Инсајдера на терену је затекла ишчупано дрвеће, клизишта, буку, оштећен локални пут, сужено речно корито, замућену реку... 

У то време инвеститор Душко Ђедовић је, преко својих фирми ВСП Енерџи и Зета, градио малу хидроелектрану без грађевинске дозволе и адекватне реакције надлежних институција. Несметано је подигао темеље машинске зграде у којој би требало да производи струју, укопао бетонске цеви поред речног корита и започео радове на водозахвату који служи за прикупљање воде из реке.

Осим што је градња без грађевинске дозволе кривично дело за које је предвиђена казна затвора, према Закону о озакоњењу објекат који је израђен без грађевинске дозволе не може бити легализован. Једино предвиђено решење у таквим ситуацијама је рушење објекта. Упркос кршењу закона, грађевинска инспекција такво решење није донела, али је инвеститору крајем 2018. наредила да обустави радове. Упркос забрани, инвеститор је радове наставио, поново без адекватне реакције надлежних институција.

„Није проблем човека казнити, то можемо лако“

То што је почео да гради без грађевинске дозволе, Ђедовић је правдао компликованим процедурама и тиме што му је Општина Ариље из процедуралних разлога четири пута одбила издавање дозволе. Како је у новембру прошле године рекао, почео је да гради без грађевинске дозволе јер је „рачунао да неће бити никаквих проблема” и да ће „све ићи ефикасно”.

„Не мислим да сам ја погрешио, једина је грешка што сам рачунајући да ћу добити дозволу почео да радим“, навео је Ђедовић.

С друге стране, грађевински инспектор у Општини Ариље Зоран Радојевић тада је рекао да је инспекција „благонаклоно“ гледала и пустила инвеститора да, након уклањања процедуралних недостатака, коначно добије дозволу.

„Није проблем човека казнити, то можемо лако. Поента је превентивно деловати, упозорити га да ради нешто што је незаконито, затим га натерати да уђе у токове, а потом ако не слуша то, онда казнена политика. Ми да стојимо тамо и да стражаримо не можемо”, поручио је тада инспектор.

Радојевић је рекао и да инспекцији није промакло да Ђедовић гради упркос забрани, да су све то видели и ставили забрану на градилиште, а да је „следећа ствар казнена мера“.

Месец дана касније, инвеститор је и добио грађевинску дозволу.

Нагодба за градњу без дозволе упркос забрани инспекције

Ипак, због свега што је претходило добијању дозволе, Коалиција организација против корупције у заштити животне поднела је против инвеститора, односно НН лица у предузећима ВСП Енерџи и Зета, кривичну пријаву за градњу без грађевинске дозволе и угрожавање животне средине. 

Пет месеци касније, Основно јавно тужилаштво у Пожеги склопило је с Душком Ђедовићем споразум о признању кривичног дела, након чега је и Основни суд у Пожеги на основу тог споразума, осудио Ђедовића на условну казну од шест месеци и новчану казну од 100.000 динара, или око 800 евра.

„Приликом предлагања кривичне санкције узете су у обзир олакшавајуће околности да је окривљеном пре извршења кривичног дела издато решење о локацијским условима, да је четири пута одбијен његов захтев за издавање грађевинске дозволе, те да је након подношења кривичне пријаве грађевинске инспекције, а пре закључења споразума, решењем Општинске управе Ариље издата грађевинска дозвола привредном друштву окривљеног за изградњу мале хидроелектране ’Јовановићи’“, наводи се у одговору пожешког тужилаштва.

Иначе, за кривично дело градње без грађевинске дозволе и након што грађевинска инспекција наложи хитну обуставу радова, према Кривичном законику, предвиђена је казна затвора од једне до осам година затвора и кривична казна.

Ђедовић пријављен и због сумњи на угрожавање животне средине

Против Ђедовића је у току још један кривични поступак, такође по пријави Коалиције, због сумњи на угрожавање животне средине, за шта је запрећена казна затвора до три године. 

У кривичној пријави у коју је Инсајдер имао увид, пише да је приликом извођења грађевинских радова на изградњи МХЕ „Јовановићи“ на реци Пањици у селу Добраче оштећена речна обала која се налази између општинског пута и речног корита, и то у дужини од неколико десетина метара. 

Наводи се и да је током извођења радова на изградњи приступних путева уништена шума и околни еко-систем у површини од више хиљада метара квадратних и да је тиме оштећена животна средина.

У пожешком тужилаштву, поводом ове пријаве, кажу да је у току предистражни поступак.

„Тренутно се спроводе вештачења ради утврђивања да ли је изградњом хидроелектране уништена или оштећена животна средина“, наводи Тужилаштво.

Процедуре компликоване, али зарада за инвеститоре сигурна

Кршење закона и уништавање река и живог света у њима током изградње малих хидроелектрана није последица само неодговорности инвеститора.

Ситуација је оваква јер држава без јасног плана покушава да испуни услове које је поставила Енергетска заједница југоисточне Европе – да до 2020. године 27 одсто електричне енергије производи из обновљивих извора енергије. 

Тренутно се инвестира и у изградњу ветропаркова, електрана на биомасу, али је у пракси највећи проблем код изградње малих хидроелектрана, јер с једне стране инвеститор мора да добије 20 дозвола за изградњу и услове за заштиту животне средине, док су с друге стране бирократске процедуре компликоване толико да ни надлежне инспекције не реагују када неко почне да гради без дозволе.

Док се у недостатку јасних и једноставних процедура и прописа уништава животна средина, истовремено је зарада за инвеститоре сигурна, јер ЕПС мора да од њих, као повлашћених произвођача „зелене енергије“ купује струју по далеко вишим ценама од тржишне. 

Због овакве ситуације грађани протестују широм Србије, а највеће тензије су у околини Старе планине, где су чести инциденти између мештана и инвеститора. Грађани се већ месецима буне због изградње малих хидроелектрана, а нови протест у Београду најављен за 21. септембар.

Министарство још у марту најавило измене Закона о заштити природе

У међувремену, Министарство заштите животне средине најављује измене Закона о заштити природе, којим је планирана забрана изградње МХЕ у заштићеним подручјима. Изменама је предвиђено да инспекцијски надзор буде ригорознији, како у периоду изградње МХЕ, тако и касније када постројење почне да ради. 

„Ако се током инспекцијског надзора испостави да инвеститор не поштује услове заштите природе или водне услове или није у сам пројекат уградио све оно што услови заштите природе предвиђају – инспектор ће имати право тог момента да забрани извођење радова, да наложи да се сви недостаци исправе. Уколико инвеститор то не уради, инспектор ће моћи да наложи потпуну обуставу радова и враћање свега у пређашње стање о трошку инвеститора”, рекла је раније помоћница министра Јасмина Јовић.

Јовић је најавила и да ће бити основана комисија која би у року од годину дана од ступања на снагу измена требало да обиђе све изграђене и МХЕ у изградњи како би утврдили да ли постоје пропусти у њиховом раду – на пример, да ли има довољно воде у реци.

„Ако се утврди да не поштују услове заштите природе, водне услове, дакле закон, њима ће бити одузет статус повлашћеног произвођача. А ако својим радом у великој мери нарушава природу, цео објекат ће бити срушен”, навела је Јовић.

Упркос томе што су измене овог закона најављене још у марту, оне до данас нису дошле до посланика Скупштине.

Погледајте  ОВДЕ  снимак сукоба инвеститора мини хидроелектране и мештана.

Извор: insajder. net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА