Најновије

КАЛУЂЕР ПЛЕНКОВИЋУ: 'Ајде клекни тамо и моли се!

Хрватски медији пренели су данас како је на почетку Сињске алке калуђер Цркве чудотворне Госпе Сињске наредио премијеру Андреју Пленковићу да клекне и да се помоли, на шта се Пленковић најпре насмејао, а потом је ипак поступио како је калуђер тражио.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

"Ајде, клекни тамо и моли се", рекао је калуђер Пленковићу, који је уочи традиционалне 304. по реду Сињске Алке прошетао тим градом и посетио Цркву чудотворне Госпе Сињске.

Традиционална 304. по реду Сињска Алка почела је данас у том граду на Јадрану, а присуствују јој представници хрватског државног врха.

Алка је појединачно витешко надметање у којем учествује минимално 11 и максимално 17 алкара.

На Алкарском тркалишту у Сињу присутни су председница Колинда Грабар Китатовић, премије Андреј Пленковић, председнички кандидати Мирослав Шкоро, Томислав Паненић, саборски заступник Моста Миро Буљ, председник Живог зида Иван Вилибор Синчић, сплитски градоначелник Андро Крстуловић Опара, загребачки градоначелник Милан Бандић и други.

Иако најављен, у Сињ, из породичних разлога, није дошао председнички кандидат Зоран Милановић.

Присутан је велики број гледалаца, а многи од њих су дошли из других делова Хрвтске, док је највећи аплауз у ложи добио вуковарски градонацелник Иван Пнава, пренели су хрватски медији.

Победник овогодишње Алке биће награђен пламенцем хрватске тробојнице, златном плакетом Алке и новчаним износом од 40.000 куна, а покровитељ ове манифестефације Колинда Грабар Критаровић дароваће победнику златни прстен с хрватским грбом и сабљом.

Сињска је алка 15. новембра 2010. године уписана на УНЕСЦО-ов попис нематеријалне светске баштине у Европи.

Прочитајте ОВДЕ шта су то признали Енглези а тиче се Косова.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА