Најновије

ЈАПАНЦИ ОШТРО ЗАПРЕТИЛИ РУСКОЈ ВОЈСЦИ: Није вам место на Курилским острвима!

Јапан је дипломатским путем изразио протест Русији због војних вежби у подручју острва Кунашир, саопштио је генерални секретар јапанске владе Јошида Суга.

Јапанска морнарица (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, Токио прикупља информације о маневрима који су планирани да се одрже од петог до десетог августа, преносе РИА Новости. 

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров као одговор на забринутост Јапана због активности Русије на Јужним Курилима изјавио да се Оружане снаге Русије налазе на својој територији.

Курилско питање

Дијалог између Русије и Јапана дуги низ година засењује одсуство мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године, а Токио је враћање ових острва поставио као услов за закључивање мировног споразума с Русијом. Враћање острва Токио је поставио као услов за склапање мира са Русијом, који није потписан након завршетка Другог светског рата.

Став Москве је да су Јужни Курили постали део СССР-а после Другог светског рата, те да је руски суверенитет над њима, који има одговарајући међународни правни оквир, несумњив.

У новембру 2018. године, Владимир Путин и Шинзо Абе састали су се у Сингапуру те су се сложили да убрзају преговарачки процес.

Руске специјалне јединице елиминисале припаднике Ал Каиде! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА