Најновије

ДИПЛОМАТСКА АКЦИЈА СРБИЈЕ: Америка ће коначно чути истину! "Жута кућа" и Рамушови логори иду пред Конгрес!

Београд на јесен покреће дипломатску акцију у Америци, како би тамошњој јавности и званичницима представио праву слику о стању на Косову и Метохији, али и на монструозне злочине које је над нашим народом починила терористичка ОВК.

ОВК (Фото: Јутјуб)

Тако ће се у Конгресу организовати јавни претрес, односно, дискусија, на којој ће представници Скупштине Србије говорити о историјату сукоба у нашој јужној покрајини, а то ће бити прилика и да се предоче нови докази против премијера такозваног Косова Рамуша Харадинаја, који је директно уплетен у злодела над Србима и неалбанцима у илегалним логорима, и која би могла поново да га доведу до оптуженичке клупе.

Неизбежна тема ће бити и злогласна "жута кућа" односно вађење и продаја органа киднапованих Срба, као и бројна убиства наших сународника, попут оних у Гораждевцу и Старом Грацку, за која нико није одговарао.

Како је планирано, сви релевантни подаци биће представљени америчким конгресменима и сенаторима, а на припреми догађаја ради потпредседник Скупштине Владимир Маринковић у сарадњи са председавајућим српског кокуса у Конгресу Стивом Стајверсом.

Међу говорницима на Капитол хилу биће и шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, који интензивно ради на прикупљању доказа против Харадинаја. Намера је да се на овај догађај, осим чланова српског кокуса, позову и представници конгресних одбора за спољне послове и правосуђе, као и други конгресмени и сенатори.

Маринковић, за "Новости", каже да ће ово бити прилика да неки од америчких политичара први пут чују шта се заиста дешавало на КиМ од 1998. до краја 2000, али и каснијих година, рецимо, током погрома Срба у марту 2004:

- Видеће доказе са којима располаже Радна група скупштинског одбора за КиМ, као и извештај о трговини људским органима Дика Мартија, некадашњег известиоца Савета Европе. Ово ће бити нека врста "контраудара" на оно што је крајем априла у Конгресу организовао конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел, када је бивша председница косовских институција Атифете Јахјага лицитирала бројком од 20.000 силованих жена на КиМ, а што је део њихове пропаганде.

Он указује да када се овакве приче понове више пута, оне брзо постану "мејнстрим", због чега Београд мора да искористи повољну климу у Вашингтону, да у њему буде што више присутан, како би могао да изнесе релевантне податке и своје интересе које има на КиМ.

У Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса, 30. априла, подсетимо, осим Јахјаге, наступили су и Васфија Краснићи Гудман, која је говорила о томе како је преживела сексуално насиље на КиМ, и Илир Битићи, брат тројице америчких држављанина убијених у Србији 1999.

У акцији коју припремају Београд и српски кокус, политички аналитичар Обрад Кесић види добар помак у односима са Конгресом, јер у претходном сазиву, како каже, тамо није било простора за српски став.

Прочитајте ОВДЕ још детаља о стравичним злочинама ОВК.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА