Најновије

ДУТЕРТЕ ПОРУЧИО АМЕРИМА: Филипини никада неће дозволити САД-у да распореде нуклеарно оружје на њиховом тлу

Филипини никада неће дозволити САД-у да на њиховом тлу распореде нуклеарно оружје како би се супротставиле растућем утицају Кине у региону, изјавио је председник Дутерте, осуђујући непоузданост Вашингтона чак и када је реч о мањој трговини оружјем.

Дутерте (Фото: Јутјуб)

Након повлачења САД-а из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета с Русијом прошле недеље, Вашингтон је јасно ставио до знања да је сада слободан да распореди балистичке нуклеарне ракете копненог базирања домета од 500 до 5.500 километара било где у свету - укључујући Азију, како би се супротставио Кини у региону.

Манила, која је однедавно ужива нешто боље односе с Кином, никада неће дозволити да се амерички планови на њеном тлу остваре, рекао је Родриго Дутерте.

„То се никада неће догодити, јер ја то нећу дозволити“, рекао је Дутерте. "Никада нећу дозволити ниједним страним трупама ... Не желим да се борим против Кине."

Кина је упозорила Вашингтон да ће предузети све неопходне контрамере уколико Пентагон настави са својим плановима за постављање ракета копненог базирања у њеној близини. Упркос недавном зближавању Пекингу, Дутерте је јасно рекао да Филипини не желе да се придруже никаквој војној алијанси, објаснивши да је Манила била приморана да тражи ближе везе и са Русијом и Кином након што су САД 2016. године одбиле да продају 26.000 пушака, под изговором кршења људских права.

"Ви сте били одговорни ... практично сте ме довели у ситуацију да чекам оружје кинеске владе", рекао је Дутерте оптуживши америчке законодавце да су спречили продају. „Шта бих требао да радим? Затим сам отишао у Русију. "

Придруживање војним савезима усред све веће глобалне нестабилности једноставно је бесмислено, нагласио је Дутерте, јер "ако избије рат између нуклеарних сила, ионако ћемо сви сви бити проклети".

Русија и Кина направиле су незамислив обрт у свету, САД не могу да схвате! Шта се дешава прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА