Најновије

МАЛТРЕТИРАЊЕ ИЗ ПРИШТИНСКЕ КУХИЊЕ: Шта се крије иза забране да се на Косово уђе за српским пасошем?

Онај ко одлучи да из неког разлога крене на Косово и Метохију, и то преко административног прелаза Мердаре, уколико код себе нема личну карту и извод са фотографијом за малолетну особу, може да очекује да ће његов пут на том прелазу бити прекинут.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

То је ситуација са којом се претходног дана сусрео један број држављана Србије који су овим путним правцем кренули ка јужној српској покраји. Они су заустављани и враћани назад, уз објашњење да се пасоши више не признају и да су им потребне српске личне карте за пунолетне, а за децу изводи са фотографијом.

Шта се крије иза овог новог малтретирања грађана? Одговор је - политичка игра. Укратко, Приштина је баш сада одлучила да уведе такозвани реципроцитет, односно да на исти начин на који Србија не признаје пасоше "независне државе Косово", ни они на признаје оне издате од полицијских управа у централној Србији.

Прецизније, у Бриселском споразуму наводи се да ће се за прелазак користити систем личних карата (када се за то стекну услови) и Албанци се сада тога - слепо прџавају, а највећи проблем имају родитељи са малолетном децом јер је сада за улазак на Косово протребно прибавити докумет који се практично нигде не издаје. Иза свега стоји - малтретирање обичних грађана који са политичким играма немају никакве везе, осим што им се по правилу - поломе на леђима.

Извор "Блица" са КиМ на тај начин објашњава јучерашњу ситуацију са прелаза, као још један покушај малтретирања зарад скупљања политичких поена.

- Рамуш Харадинај има таксе и, захваљујући свом чврстом ставу када је њихов опстанак у питању, он је профитирао. Избори ће ускоро, па сад и Хашим Тачи мора да има нешто за скуплљање поена. Ова намера да полиција прави проблеме приликом преласка административне линије приписује се њему, јер је он тај који контролише полицију и КПС - прича извор.

Како наводи, реч је заправо о "показивању зуба" јер, како каже, "Србија не признаје косовске пасоше јер не признаје државу Косово, а они сада уводе реципроцитет на то и не признају српске пасоше".

Појашњавајући јучерашњу ситуацију, он наводи да је Споразумом предвиђено да се административни прелази прелазе са личном картом, али и да се подразумевало да је то сасвим регуларна опција и када је пасош у питању.

- Зато је велики број људи из околине Новог Пазара ишао преко Косова и Метохије и Северне Македоније у Грчку - појашњава он, и истиче да документ (извод са сликом) који је јуче тражен појединцима, а односи се на малолетне особе, не важи, тачније не може да се извади јер га нико не издаје.

Реч је, заправо о још једном показивању моћи и својеврсном малтетирању грађана.

Истог става је и премијерка Србије Ана Брнабић која је овакво понашање приштинских власти назвала најбољим показатељем да се у "квази држави не зна ко пије, ко плаћа".

- То показује колико је ситуација на Косову и Метохији несигурна - наводи она.

Министар спољних послова Небојша Стефановић ово тупачи као покушај приштинских власти да српском становништву на КиМ отежају живот.

- Показују да не намеравају да се држе међународних споразума, које су и сами потписали, већ да покажу Србима на КиМ да нису добродошли - навео је он.

Одлуку о забрани уласка на КиМ са српским пасошем донела је јуче Дирекција граничне јединице косовске полиције, и према њој забрана уласка се не односи на особе које поседују личну карту и извод за децу са фотографијом. Односи се на грађане централне Србије који преко КиМ путују у Албанију, Црну Гору, а поседују од докумената само пасош.

У полицији наводе да је ова мера у складу са Бриселским споразумом из 2011. године, који међутим не забрањује коришћење пасоша као јединог документа за кретање.

Занимљиво је да је командир косовске полиције за регион Север, Бесим Хоти, рекао јуче Тањугу да није упознат са одлуком да се са српским пасошима не може ући на Косово.

Словенци открили прљаве послове председника такозваног Косова! Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА