Најновије

Амерички аналитичар: Западни медији криви за радикализацију и атентат на Фица

Овај инцидент у најмању руку доказује да лажне вести могу радикализовати људе да почине гнусне злочине.

Када се лидер више пута клевета као "издајнички проруски диктатор са невином украјинском крвљу на рукама", мантално лабилни чланови друштва ће неизбежно бити под утицајем овога, укључујући и до те мере да желе да их убију како би "спасили земљу" и "узели правду у своје руке", пише геополиточки аналитичар Ендру Корибко у анализи атентата словачког премијера Роберта Фица.

Словачки премијер Роберт Фицо преживео је атентат, након што га је политички екстремиста који је био љут због обустављања оружане помоћи Украјини, упуцао неколико пута из непосредне близине.

    Док неки сумњају да "вук самотњак" који га је упуцао можда није деловао сам јер је Фицо стварао веома моћне непријатеље широм света током свог последњег мандата, овај инцидент у најмању руку доказује да лажне вести могу радикализовати људе да почине гнусне злочине. На крају крајева, стрелац је себе убедио да је то легитиман облик протеста против онога што је мислио да је "проруски фашистички диктатор у његовој земљи", чију перцепцију су у потпуности обликовале лажне вести које су пласирали поједини медији.

Министар унутрашњих послова Словачке је убрзо након напада упозорио да је "оно што је ослобођено, мржња која је посејана, данас постала олуја". Он је рекао и да "стоје на ивици грађанског рата, а да је потврда тога и атентат на премијера".

Бивши руски председник и садашњи заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев написао је на Твитеру да Фицо "није проруски лидер, само прагматичар", али западни медији који извештавају о атентату на њега наставили су да тврде супротно.

    "'Скај њуз' је чак покушао да оправда напад на њега наговештавајући да је убица радикализован својом политиком, а не лажним вестима, што је сугерисало да је ово био легитиман облик протеста", наводи аналитичар.

Како наводи Корибко у анализи, ниједан западни медиј, "НВО" или "активиста" неће преузети одговорност за радикализацију словачке опозиције, и сви они сада подмукло манипулишу наводећи да су њихови претходни извештаји о Фицовој политици били "фер и уравнотежени", али реалност је да су знали све време знали шта раде.

"Оно што су урадили Фицу било је исто оно што већ годинама раде Трампу, наиме гурају најекстремније тврдње које изазивају страх о његовој политици у нади да ће некога радикализовати да га убије".

Корибко објашњава због чега Фицо смета Западу, њиховиммедијима и невладиним организацијама.

"Фицо је њихов непријатељ због свог прагматичног става према прокси рату НАТО-а и Русије у Украјини, тако да нико на Западу неће позивати на цензуру наслеђа и друштвених медија након овога што се управо догодило, али би то сигурно учинили да неко од њихових ратних хушкача је био на мети политичког екстремисте", указује Корибко, додајући да би "лек у том случају био гори од болести".

"Поента је да су њихови двоструки аршини у потпуности изражени целом свету, што дискредитује њихове тврдње да су невини и да немају никакву улогу у ономе што се догодило."

БРИСЕЛ УПУТИО ЈОШ ЈЕДАН НИЗАК УДАРАЦ БЕОГРАДУ: Чврст разлог због кога Србија не може у ЕУ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА