Најновије

АМФИЛОХИЈЕ РАДОВИЋ: Због Ђукановића који је палио Бадњак на Цетињу, својевремено сам "сахранио" честитог Момира Булатовића! (ВИДЕО)

Када је Мило Ђукановић ове године најавио да ће радити на обнови аутокефалне црногорске цркве, митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић је поручио - то је први пут у историји да атеиста хоће да прави цркву.

Амфилохије Радовић (Фото: Јутјуб)

"Признајем да нисам способан да употребим благу реч, некад из мене избије Динарац и човек, али знам која је мера људског понашања", рекао је једном приликом митрополит Амфилохије. Рођен као Ристо Радовић у близини Манастира Мораче, говорио је - васпитаван сам уз гусле и приповедања о чојству и јунаштву.

Када је из Баната дошао на Цетиње 1990. године, причао је - тада је мало ко овде знао ко је Свети Петар Цетињски, а сви су у кућама имали слике Јосипа Броза.

Када су га 2000-их видели као новог патријарха српског, рекао је - неће ме се Црногорци тако лако ратосиљати.

Када је Мило Ђукановић ове године најавио да ће радити на обнови аутокефалне црногорске цркве, Амфилохије је поручио - то је први пут у историји да атеиста хоће да прави цркву.

У разговору за РТС митрополит црногорско-приморски Амфилохије говорио је о иницијативи врха црногорске државе и Закону о слободи вероисповести, о Милу Ђукановићу, Момиру Булатовићу, Слободану Милошевићу, Зорану Ђинђићу, Александру Вучићу, о своје три деценије на Цетињу.

- Суштински се не види било каква промена у међувремену али се надам у Бога да ће се та промена догодити, јер та идеја да држава ствара цркву односно власт и то секуларна држава, то је заиста јединствени феномен не само у Црној Гори и бившој Југославији већ у Европи. Нисам имао прилике да разговарам са Милом, нити да се сретнем с њим иако сам то покушавао, међутим он је преузаузет није дошло до тога. Последњи пут смо се видели пре две године.. али онда није било ни речи о овоме,ово је потпуно нова идеја, рекао је митрополит Радовић.

Он је потврдио да је Ђукановића до 97 ословљавао са пријатељу и подржавао њега место Момира Булатовића.

- Заправо нисам подржао њега већ се нисам мешао у тај њихов сукоб, у том расколу било је очигледније да је био способнији, па сам сахранио честитог Булатовића. У то време је овај био промућурнији као политичар тражио је и сусрет са патријархом Павлом пред изборе. Он га је са уважавањем примио. Нудио сам му да га крстим у Острогу. Ђукановић је чак долазио на Цетиње да ложи бадњак, додуше наложио га је наопако...није био баш вешт...ја сам рачунао да има прави однос према цркви са решпектом какав су имали у Црној Гори какав су имали политичари. Али показало се да се припремао за изборе и користио цркву за остварење својих циљева, рекао је митрополит, а шта је још испричао погледајте у видеу.

Прочитајте ОВДЕ  како је то Дачић одбрусио Колинди на њену лицемерну изјаву.

Извор: РТС/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА