Најновије

ЏОНСОН СЕ ИЗДАЈЕ ЗА ПРЕКАЉЕНОГ ДРЖАВНИКА: Ево како је успео да суспендује парламент и зада ударац најстабилнијој демократији у европи!

Заустављајући Доњи дом да дебатује о Брегзиту - или да да све већем броју својих противника у парламенту прилику да га свргну - Џонсон је показао да себе сматра легитимнијим представником воље својих земљака, него што је то институција која се бави тим задатком у последња три века. То је најгрубљи напад на демократију у живом сећању Британије, и један од најозбиљнијих с којима се западна земља суочила у овој популистичкој ери.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Како наводи "Атлантик" Британија је дуго важила за једну од најстабилнијих демократија на свету.

- Није само то што је британски неписани устав поштован вековима или да је приврженост представничкој демократији у самом срцу самоспознаје земље. Ствар је и у томе што је Британија с времена на време успела да посредује у експлозивним политичким сукобима јер су њене институције биле у стању да постигну компромис са којим би се помирила већина становништва - наводи Јаша Моунк професор Универзитета Џонс Хопкинс.

Према његовим речима, Џонсон, који је у прошлости описивао напуштање ЕУ без договора као катастрофу, сада се заклиње да ће до тога доћи, уколико европски лидери не испуне његове захтеве.

- И иако Џонсон воли да прича и пише о својој љубави према британским институцијама, сада предузима изузетни корак да суспендује парламент да спречи изабране представнике народа да се мешају. Тврдња да је Џонсон једини легитимни извршилац воље људи још је смешнија јер је при његовом избору утицај демократије био незнатан - каже Моунк.

Он је подсетио на то да је већина британских премијера дошла на чело земље након што су предводили своје партије на општим изборима, док је Џонсон изабран као наследник премијерке Терезе Меј и подржала га је већина његове Конзервативне партије која има 160.000 чланова.

Изабран са малом већином у Доњем дому, Џонсонова подршка у парламенту од тада све више опада како је расла његова отвореност ка Брегзиту без споразума.

У ствари, његова одлука да суспендује парламент је транспарентан одговор на чињеницу да ни он ни његова преферирана политика сада не уживају јасну подршку већине посланика.

Реагујући на Џонсонове планове, Џон Берков, председник Представничког дома, назвао их је "уставним безобразлуком".

- Заслепљујуће је очигледно да би сврха суспензије сада била заустављање расправе парламента о Брегзиту и извршавање његове дужности - рекао је он

Ако ништа друго, ова изјава указује на то колика је заправо британска уставна криза. У данима пре него што је Уједињено Краљевство стекло репутацију умерености, у земљи се водио грађански рат због начела да домови парламента треба да послуже као провера против ћудљивости извршне власти.

Сада је премијер земље привремено суспендовао парламент да би надјачао вољу већине својих чланова. Британски политички систем остаје сувише дубоко усађен да би га уништио један човек или чак једна политичка криза.

- Упркос очигледном презиру према парламентарној демократији, Џонсон није у стању, нити је вољан ићи даље од популиста попут турског Реџепа Тајипа Ердогана или венецуеланског Николаса Мадура, који су затворили мноштво својих критичара и укинули слободне и фер изборе. Џонсонови критичари очито остају слободни да га демантују у штампи, а парламент ће моћи да настави свој посао када се поново састане у октобру. Иако би било претерано рећи да Џонсонов напад на британски неписани устав говори о смрти парламентарне демократије, подједнако је бесмислено порећи да он покушава да заустави демократске институције земље у обликовању одлуке од огромне важности - закључио је Моунк.

Макрон је на правом путу да заузме место Ангеле Меркел! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА