Најновије

Ево како је Чеда ЛДП поделио опозицију!

Прелазна влада, још једна непозната у једначини, која се пред опозицију поставља уочи предстојећих избора. После разговора са бившим посланицима Европског парламента, идеју је у јавности пласирао лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Један од протеста у Београду (Фото: Јутјуб)

И док Двери подржавају формирање прелазне владе, у Народној странци кажу да би се уласком у прелазну Владу опозиција само обрукала. Добар део опозиције и даље без јасног става.

Преговори власти и опозиције преместили су се ове недеље са Факултета политичких наука у парламент, међутим, у другачијем облику. Странке власти и опозиције нису седеле за истим столом, већ су разговарали са бившим европским парламентарцима. Неки су објашњавали што су за бојкот избора, док је из ЛДП-а стигла идеја о прелазној влади.

Странке које бојкотују рад парламента и које се све више одлучују за бојкот избора, имају различите ставове по питању прелазне Владе.

"Сада правити неку прелазну владу и улазити у прелазну владу значило би ићи Вучићу на руку, он би ту испао као велики демократа који је спреман ето да учини све и да повуче своје људе и да омогући опозицији која би се онда само избрукала. Ништа не бисмо могли да урадимо, не бисмо могли да променимо неке кључне ствари, а само бисмо ојачали Александра Вучића и његову позицију. Прелазну владу заговарају они који би да буду у њој макар на три месеца", сматра Санда Рашковић Ивић из Народне странке.

Иако је покрет Двери сагласан са идејом прелазне владе, оцењују да би у том случају избори морали да буду одложени.

"Такву једну гаранцију не можемо прихватити месец, два или три пред изборе, таква једна прелазна влада мора да постоји најмање шест до 12 месеци и у том смислу један такав леx специалис којим би та влада била формирана треба да подразумева, ако је потребно и одлагање избора за неки следећи термин да би се у међувремену створили услови за слободу медија и фер и поштене изборе, а једна таква техничка влада била гарант да ће се то и спровести", каже лидер Двери Бошко Обрадовић.

Из уједињене Демократске странке поручују да о идеји прелазне владе нису разговарали.

"Наравно да се техничка влада налази у споразуму који ми имамо потписан са народом и који је потписало око 200 хиљада наших суграђана и то јесте део онога што смо се договорили са грађанима, али то није тема дневног реда, тема је наш захтев за промену свих чланова РЕМ-а и 15. септембар као рок ако до тада немамо напретка нема избора", поручује Небојша Зеленовић из уједињене Демократске странке.

Бојкот седам месеци пре избора је неозбиљан оцењују у Грађанском демократском форуму, а у идеју прелазне владе не верују.

"Та идеја је једна велика наивност или Чедомир Јовановић зна нешто што ми не знамо, ни Вучић ни његова СНС нису хтели да прихвате ни једну иницијативу", рекао је Раде Вељановиски из ГДФ.

Привремене или прелазне владе формирају се услед стварања политичког вакуума. Примери у региону који се често наводе су Црна Гора и Македонија. После прелазних влада у тим земљама одржани су избори, на црногорским је победила актуелна власт, а на македонским тадашња опозиција.

Прочитајте ОВДЕ  о чему опозиција може само да сања, а поручује им Вучић.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА