Најновије

ОД ОВОГ ТОРНАДА НЕМА СПАСА: Нови руски вишецевни бацач ракета калибра 300 милиметара уништава све пред собом! (ВИДЕО)

Русија ће на међународно тржиште лансирати најновији вишецевни бацач ракета 9К515 „торнадо С“, а његове главне предности су висока прецизност, домет и повећана снага муниције, по чему он значајно превазилази свог претходника — совјетски систем „смерч“, саопштио је директор производње државне корпорације „Ростех“ Сергеј Абрамов.

"Торнадо" (Фото: Јутјуб)

Према речима Абрамова, главна предност система „торнадо С“ је коришћење нових ракета калибра 300 милиметара са дометом до 120 километара. Систем „торнадо С“ предвиђен је за уништавање оклопних возила, људства, инжењерских објеката, аеродрома, командних пунктова, артиљеријских и ракетних јединица противника.

„Поред тога, систем је способан да уништи моторизоване пешадијске и тенковске јединице, командне пунктове, средства противваздушне и противракетне одбране, средства за комуникацију, као и авионе и хеликоптере на пистама“, наводи се у саопштењу „Ростеха“.

Нови систем је пројектовало тулско Научно-производно удружење „Сплав“, које је део концерна „Техмаш“, док се серијска производња борбених возила и машина за транспорт муниције одвија у пермској компанији која улази у састав удружења „Сплав“.

„Торнадо С“ је модернизована верзија совјетског бацача ракета „смерч“, који је развијен у другој половини осамдесетих година прошлог века. Године 2015. најновији руски бацач ракета је прошао државно тестирање, а следеће године уврштен је у састав наоружања руске војске.

Почетком 2019. године Оружане снаге Русије добиле су први бригадни комплет ракетног система „торнадо С“, а у априлу је систем коришћен током војних вежби на полигону Капустин Јар у Астраханској области.

„’Торнадо С‘ је у потпуности у складу са основним тенденцијама савременог ратовања“, тврди произвођач система. Инжењери су се фокусирали на повец́ање аутоматизације процеса управљања. Војска је добила могуц́ност да управља гађањем дивизије и да истовремено користи податке о новим циљевима.

Према речима главног уредника часописа „Арсенал отечества“ Виктора Мураховског, важна предност система „торнадо С“ је у томе што артиљерија може да врши прорачуне, неопходне за напад, са било које позиције. Штавише, активирање система на терену траје неколико минута.

„Сваки самоходни систем фактички ради независно — не захтева екстерне податке као што су балистички, навигациони и други параметри. У том случају, припрема траје веома кратко. То такође омогућава да се изврши повлачење и премештање на друге положаје“, истакао је стручњак.

„Торнадо С“ значајно превазилази совјетски „смерч“ када је реч о домету. Најновији систем може да погоди циљ на удаљености до 120 километара, док „смерч“ има домет од 70 до 90 километара. Та карактеристика је побољшана захваљујуц́и развоју нове парчадне и вишенаменске муниције.

Генерални директор „Техмаша“ Владимир Лепин саопштио је да су савремене гранате способне да извршавају широк спектар задатака, због чега је „торнадо С“ високопрецизно оружје. Према његовим речима, свака од 12 врста муниције вишецевног бацача ракета може да добије појединачне податке о мисији.

Навођена муниција коју користи систем „торнадо С“ користи навигациони систем „Глонас“, захваљујући којем је значајно повећана прецизност. Међутим, руски најновији вишецевни бацач ракета могао би да функционише и без тог система. Стручњаци удружења „Сплав“ разрадили су специјални пројектил 9М534, који у циљно подручје доставља беспилотна летелица „типчак“. Дрон је неопходан како би пренео координате циљева систему „торнадо С“.

„Типични циљеви су, на пример, контролни пунктови. Често се налазе на огромној територији од неколико хектара. Површина на коју ће бити испаљена муниције система ’торнадо С‘ програмира се за време паљбе“, појаснио је Мураховски.

У фабрици „Мотовилихински завод“, која се бави производњом система, „торнадо С“ назива се изузетно моц́ним оружјем. Према мишљењу генералног конструктора предузећа Виталија Хомјонока, деструктивну снагу руског вишецевног бацача ракета надмашују само нуклеарне бојеве главе.

„’Торнадо С‘ до циља допрема неколико тона експлозивне супстанце, а рафална паљба покрива површину од 67,6 хектара, где практично не остаје ништа што би се могло супротставити“, изјавио је раније Хомјонок.

Војни стручњак Јуриј Кнутов је оценио да Русију тренутно ништа не спречава да опреми сопствене јединице и стране оружане снаге системима „торнадо С“. Према његовим речима, руски систем би могао да постане веома популаран на страном тржишту.

"Вишецевни бацач ракета великог калибра и дугог домета је распрострањен артиљеријски систем у многим војскама света. С обзиром на њихову огромну моћ, такви системи се могу називати оружјем задржавања, јер би непријатељ претрпео огромне последице чак и након једне рафалне паљбе. Стога је потенцијално тржиште за руски систем прилично велико. Вероватно се у првом реду ради о земљама Блиског истока и Источне Азије“, објаснио је Кнутов.

Тренутно, један од највећих купаца руског вишецевног бацача ракета је Делхи. Индијска војска углавном користи системе „смерч“. У последње време Москва и Делхи разговарају о плановима за стварање заједничког предузећа за производњу граната.

„Треба имати у виду да ће се наша земља суочити са озбиљном конкуренцијом на иностраном тржишту. Највероватније се неће моћи избећи ривалство са савезничком Белорусијом, Израелом и САД. Међутим, ’торнадо С‘ по многим карактеристикама превазилази стране пандане.

Поред тога, традиционална предност руског оружја је прихватљива цена и спремност Русије да дели производне технологије“, закључио је Кнутов.

Прочитајте ОВДЕ  какав то руски “потенцијални убица” брине Американце.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА