Најновије

"ЧУВАО САМ МИЛОШЕВИЋА": Деца бившег председника настављају где је он стао!

Након смрти Мирјане Марковић, њена деца Марија и Марко Милошевић, наставили су кривично гоњење некадашњег управника Окружног затвора Драгише Блануше и приватном оптужницом га терете за отмицу свог оца, некадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића, приликом изручења Хагу 2001. године, као и друга кривична дела на штету те породице.

Некадашњег управник Окружног затвора Драгиша Блануша (Фото: јутјуб)

Наставак суђења Блануши заказан је за 16. октобар, рекла је портпарол Вишег суда у Београду Татјана Тешић.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству "оштећених као тужилаца" још 2005. против Блануше поднели Слободан Милошевић, који је тада већ био у Хагу и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

Милошевић је у марту 2006. године умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је у априлу ове године преминула у Русији, у којој је последних 13 година живела у азилу.

Слободан Милошевић (Фото: јутјуб)

Оптужницу је, у њихово име, против Блануше све време заступао пуномоћник, пошто обоје нису били у прилици да се појављују у београдском суду.

Сада су кривично гоњење преузели њихови наследници, и то у поновљеном поступку, пошто је прву пресуду, којом је Блануша био ослобођен од оптужби, у марту 2017. укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења.

Приватном оптужницом некадашњи управник Окружног затвора Драгиша Блануша терети се за отмицу Слободана Милошевића приликом изручења Хагу, јер је без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је урмо 11. марта 2006. године.

Бланушу Милошевићи терете и да је неовлашћено објавио књигу "Чувао сам Милошевића", која говори о притворским данима бившег председника СРЈ пред његово изручење Хагу, за шта је такође био ослобођен.

Виши суд му поново суди и због оптужбе ове породице за неовлашћено објаљивање Милиошевићевих фотографија снимљених у притвору, која је била одбијена због застарелости.

Некадашњи председник РСК најзад проговорио зашто је наредио гранатирање Загреба, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА