Најновије

НОВА ФРКА ОКО ИРАНСКОГ ТАНКЕРА: Сада ће стварно бити хаоса! Британија, Сирија и Иран у клинчу!

Министарство спољних послова Велике Британије оптужило је Иран да је прекршио забрану испоруке нафте Сирији, због чега је ирански амбасадор позван у енглеско Министарство спољних послова, наводи се у саопштењу Министарства.

Танкер Адријан Дарја (Фото: јутјуб)

“Иран је константно уверавао Владу Гибралтара да танкер ’Грејс 1/Адријан Дарја‘ неће испоручивати нафту било коме ко се налази под санкцијама ЕУ, у Сирији или негде другде. Сада је јасно да је Иран прекршио та обећања — нафта је испоручена Сирији”, наводи се у саопштењу Министарства.

Наводи се и да је британски министар спољних послова позвао иранског амбасадора у Министарство, како би разговарали о поступцима Ирана.

Министар иностраних послова Велике Британије Доминик Раб рекао је да је продаја нафте Сирији део општег модела понашања сиријских власти, које покушавају да наруше стабилност у региону.

“Ми желимо да побољшамо односе са Ираном, али једини начин да се то постигне је испуњавање сопствених обећања и придржавање правила постојећег међународног система”, наводи се у изјави министра.

Власти британског Гибралтара су 4. јула задржале ирански танкер “Грејс 1” под сумњом да је нарушио санкције Европске уније против Сирије. У оквиру истраге полиција је ухапсила капетана, старијег помоћника и још двојицу чланова посаде, који су ослобођени 15. августа.

Неколико дана касније, САД су издале налог за задржавање танкера “Грејс 1”, јер је суд у савезној држави Колумбији пресудио да танкер, сва нафта на њему и 995.000 долара треба да буду конфисковани, јер крше низ америчких закона.

Иран је у септембру саопштио да је ирански танкер са нафтом “Адријан Дарја” продао нафту док се налазио на мору, али није прецизирао коме тачно.

Како је Путин за длаку избегао смрт у стравичној несрећи, прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА