Најновије

ПОДИГНУТ СЛОВЕНСКИ ШТИТ: Српски и руски "ракеташи" изводе бојево гађање из система С-400 и "Панцир-С"!

Српски и руски “ракеташи” ће извести прву заједничку вежбу са бојевим гађањем из ракетних ПВО система великог домета С-400 "Тријумф" и хибридних ракетно-топовских ПВО система кратког домета "Панцир-С".

Панцир С (Фото: РИА)

Руско Министарство одбране је најавило прву заједничку српско-руску војну вежбу јединица ПВО „Славянский щит – 2019“ (Словенски штит). Она ће бити реализована са бојевим гађањем на специјалном војном полигону Ашулук у Астраханској области. Вежба почиње данас, а трајаће до 12.септембра.Планирано је да се изведу бојева гађања из ракетних система С-400 „Тријумф“ у „Панцир-С“.

С-400 (Фото: mil. ru)

„Српски војници ће заједно са руским ракеташима узети учешћа у тактичком сценарију одбијања масовног ваздушног удара од стране условног непријатеља. У овој вежби ће бити ангажовани ракетни састави опремљени системима С-400 „Тријумф“ и „Панцир-С“ који ће деловати против ракета-имитатора“. Ово је објавила информативна служба руског Министарства одбране.

У министарству су додали да ће се српски војници упознати и са осталом техником која се налази у оквиру Ваздушно-космичких снага (ВКС) руске армије. Ту ће бити и модернизовани систем С-125 „Печора-2М“, радари „Волга“ и „Гама“, као и комплески средстава аутоматизације. Такође српски војници ће се упознати и са ратним искуствима приликом примене најмодернијих ПВО и радарских система у Сирији.

У вежби учествовати ракетне јединице ВКС руске армије и састави РВиПВО Војске Србије.

Српска војска има намеру да из Русије набави читав спектар различитих ПВО система кратког, средњег и великог домета. Прошле године је из Београда стигла званична понуда за набавку ракетних система ПВО С-300 које производи концерн ВКО „Алмаз-Антеј“. Такође, Дмитри Рогозин је 2017.године изјавио да је Србија заинтересована за набавку ракетних система ПВО „Тор“ и „Бук“.

Подсетник

Руски противваздухопловни систем С-400 Тријумф намењен је за борбу против свих савремених и перспективних средстава ваздушно-космичког оружја. Његов максимални хоризонтални домет је око 400км (ракета 40Н6Е), док по висини делује и до 35км. Формацијски, у оквиру једног дивизиона се најчешће налазе 2-3 батерије овог система, са укупно 8-12 транспортно-лансирних јединица. Дакле, један дивизион у свом саставу има 48 ракета спремних за моментално дејство. Цео ракетни пук хипотетички може да нападне 96 ваздушних циљева непријатеља, у оперативном борбеном радијусу до 400км.

Систем је ушао у наоружање 28.априла 2007.године. Државни програм опремања руске армије има у плану да до 2020.године заврши комплетирање 56 дивизиона система С-400, што ће омогућити комплетно преоружање 28 ракетних пукова који се формацијски састоје из два дивизиона опремљених овим изузетно моћним средствима. У овом тренутку руска армија у свом наоружању има 53 дивизиона опремљена системима С-400 „Тријумф“ који се налазе у наоружању 23 ракетна пука и два центра за обуку ракеташа.

Како је Путин за длаку избегао смрт у стравичној несрећи, прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА