Најновије

ПОМПЕО СВЕ ДЕМАНТУЈЕ: Американци тврде да ЦИА није имала кртицу у Русији!

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) имала је извор који је имао приступ Кремљу на високом нивоу и који је играо кључну улогу у процени да је руски председник Владимир Путин наредио кампању утицања на изборе у САД 2016. године.

Седиште ЦИА (Фото: Јутјуб)

Амерички медији нису навели име извора, али поједини руски јесу. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у уторак да је особа, именована у руским медијима, радила за кабинет руског председника, али не на високој позицији, и да није имала директан контакт са Путином. Додао је и да је отпуштена пре неколико година.

Оба медија јављају да је извор пребачен из Русије 2017. након што је одбио ранију понуду да напусти земљу.

Си-Ен-Ен јавља да је одлука да се повуче извор из тако вредне позиције направљена делом због забринутости због лошег управљања поверљивим информацијама од стране председника Доналда Трампа и припадника његове администације. ЦИА је одбила ту тврдњу, рекавши да је одлука донета само на основу "објективне анализе и колекције снимака".

Тајмс је повезао повлачење извора из Русије са чланцима у медијима у којима се открива руско мешање у изборну кампању и постављају питања о извору у Кремљу.

Каже се да је живот извора био угрожен и указује се на пример Сергеја Скрипаља, бившег руског агента који је био осуђен због шпијунирања за Британију и касније, прошле године, отрован нервним агенсом.

У извештајима се каже да је губитак таквог приступа Кремљу оставио обавештајну службу САД без информација о тренутним руским акцијама и плановима по питању утицаја на друге изборе.

Помпео: Нетачне информације 

Шеф америчке дипломатије Мајк Помпео изјавио је да су нетачне информације да су САД повукле "кртицу" америчке ЦИА-е која је имала приступ уском кругу руског председника Владимира Путина у Кремљу.

"Те информације су нетачне", рекао је Помпео.

Прочитајте ОВДЕ зашто су се сукобили Доналд Трамп и Џон Болтон.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА