Најновије

ВУЛИН БЕЗ ДИЛЕМЕ: Војне вежбе порука и пријатељима и непријатељима! (ВИДЕО)

Министар одбране Александар Вулин рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да председник Александар Вучић као врховни командант Војске Србије има свакодневни увид у све што се дешава у војсци и да, када он каже да је војска јача него што је икада била, онда му се може веровати.

Вулин (Фото: Министратсво одбране)

Александар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је војска јача у смислу наоружања, састава, опреме, обуке, материјалног статуса и у смислу поштовања које се осећа према њој у земљи и у иностранству.

Министар је навео да је тачно да су војне вежбе све чешће али да би до тога дошло, како је рекао, прво је требало да имамо новца за то и да прође и победи политикa штедње.

Наводи да је свака војна вежба порука и пријатељима и непријатељима, а како је истакао, свако нека се сврста где мисли да треба и нека то тумачи.

Вулин сматра да ће пријатељима бити драго што је Србија снажнија јер, кад год је у историји Србија била јака, читав Балкан је био миран.

Прецизирао је да су поруке исте и пријатељима и непријатељиа, да је Србија стабилна и спремна да чува себе, мир и Србе, где год они живели.

"Свако ко воли Србију је срећан због тога", рекао је Вулин и додао да онај ко жели да угрози Србију сигурно не може да буде задовољан што је видео јаку српску војску.

Понавља да је јака српска војска добра вест за Балкан јер то значи мир.

Александар Вулин је рекао да је војна неутралност темељна и стратешка одлука Србије која ће, док год је Александар Вучић председник, бити војно неутрална и неће ући ни у један савез. Како наводи, то је најчаснији и најбољи пут за Србију. 

Министар каже да, у случају невоље, нико неће доћи да нам помогне и да зато сами морамо да јачамо војску и подижемо свест о потреби припремања за одбрану земље.  

Међутим, додаје да Србијa не мора да слуша наређења и да ради неком малом и слободном народу оно што је рађено Србији. 

Кина поштује слободну политику Србије

Говорећи о посети високе кинеске војне делегације Србији, Вулин је навео да не треба посебно представљати армију Кине и да је свакоме јасно да је то једна од најмоћнијих сила света.

Истиче да је посета заиста велика част за Србију и да никада у историји није дошла тако висока делегација а да се код Кинеза води рачуна о томе и годинама унапред се планирају посете, што говори колико је Кини стало до некога.

Како каже министар, у разговорима са кинеском делегацијом се не осети несразмера у величини а Кина се према Србији понаша у складу да пријатељством и стратешким партнерством председника Вучића и Сија.

Вулин наводи да Кина поштује слободну политику Србије и да се види разлика у односу према Србији у односу на ранији период.

Говорећи о набавци беспилотних летелица из Кине, Вулiн је рекао да ће то значајно ојачати Војску Србије која ће добити способност коју до сада није имала.  

Рекао је да је Војска технолошки стала у деведесетим годинама и да се од тада свет развијао. Сматра да је то рађено плански и намерно и да је војска запостављана са идејом да нестане. Као примере је навео уништавање института, војних школа и отпуштања најбољих и најхрабријих. 

"Сада тај огроман јаз, и технолошки и кадровски, морамо да надокнадимо", рекао је министар.  

Понавља да је Србија слободна и суверена земља коју води слободан човек који има храбрости да се бори и који зна да притисци да се делује против сопствених интереса нису добри. 

"Настављамо сарадњу са Кином, са земљом која не тражи да се промени систем, да се одрекнемо дела територије, којој не пада на памет да нас бобардује и која неће тражити да спречимо било чије инвестиције, која нас изнад свега поштује", закључио је Вулин. 

"Сачуваћемо истину о Јасеновцу"

Говорећи о изјавама званичника након забране делегацији Војске Србије да посети Хрватску, Вулин је рекао да инциденти никада не долазе од стране Србије и да Србија не покреће реторику свађа и сукоба. Каже да Хрватска увек оптужује Србију. 

"Ми ћемо саградити меморијални центар и сачувати истину о Јасеновцу. Нећемо дозволити никоме да истину заборави и гурне у дневну политику", рекао је Вулин.  

Истиче да Србија не жели затезање на Балкану, већ жели мир и да сви буду стабилни као Србија. 

Гускова тврди да су Срби увек били проблематични за САД. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА