Најновије

КИНА JАЧА СРПСКУ ВОЈСКУ: Американци пишу о новим моћним летелицама које стижу из Пекинга!

Београд се захвалио Кини због тога што ће подржати српску војску испоруком беспилотних летелица и друге војне опреме.

Вулин са Кинезима (Фото: mod.gov.rs)

Наиме, након посете високе кинеске војне делегације, Министарство одбране издало је званично саопштење у ком хвали Пекинг за економску и војну подршку, што је објавила њујоршка агенција АП.

Асошијетед прес, навео је да Кина "бустује" српску војску наоружањем.

Подсетимо, министар одбране Александар Вулин и потпредседник Централне војне комисије НР Кине генерал Џанг Јоусјаоа потписали су више споразума о наставку сарадње током петодневне посете кинеске делегације Србији, која је завршена јуче.

Како је саопштило Министарство одбране, министар Вулин захвалио је генералу Џангу на свему што Кина чини "у потврди традиционално пријатељских односа два народа, значајно унапређених пријатељством председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга".

Српски званичници, навела је агенција АП, кажу да је Кина договорила продају наоружаних беспилотних летелица, што ће бити први извоз кинеских дронова у једну европску земљу.

Министар обране Александар Вулин каже да ће испорука, која се очекује у наредним месецима, "знатно ојачати српску војску која ће стећи способности какве није имала у прошлости".

Увоз дронова из Кине најављен је још пре годину дана. Од укупно шест ових летелица две би требало да буду с наоружањем.

Како је раније незванично најављено, Србија ће овом куповином у свом поседу имати најпродаванију беспилотну летелицу "јилонг 2", познату и под називима "винг лунг" или "птеродактил 2". Она се показала као веома ефикасна на појединим ратним фронтовима, на пример у Либији, Нигерији, Ираку...

Беспилотне летелице спадају у најсавременије оружје, које користе најмоћније оружане снаге широм света. Србија је, подсетимо, добила оружје и од Русије.

ЕУ објавила рат Кини у Србији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТ/ Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА