Најновије

ПО НАЛОГУ ПУТИНА СПРЕМАЈУ ОДГОВОР НА АМЕРИЧКУ КОНЦЕПЦИЈУ Ф-35: Руси на палубном ловцу примениће концепт „једног и по мотора"

Руски палубни ловац пете генерације са вертикалним полетањем и слетањем може бити опремљен револуционарном конфигурацијом погона. Ово ће летелици омогућити надзвучну крстарећу брзину без допунског сагоревања. Овакав концепт је развијен и испитан још у бившем СССР-у.

Путин (Фото: РИА)

Концепт који носи назив „Један и по мотор“ планиран је да постане део стандарадног совјетског палубног ловца Јак-141. Многа конструкторска решења примењена на овом авиону су касније имплементирана у развоју америчког ловца пете генерације F-35. Један од кључних фактора приликом развоја овог авиона је квалитативно повећање ефикасности летелице у режиму полетања и слетања. Ово је постигнуто захваљујући новооткривеним гасодинамичким факторима, преноси руски интернет портал „Военно-промышленный курьер“.

За овај авион је предложен погон који се састојао од турбореактивног мотора са додатним погонским модулом. Овај модул се користи за вертикално полетање и слетање. Овако конфигурисан погон ствара додатну силу вертикалног потиска захваљујући окретним млазницама и елеватору из пилотске кабине.

При хоризонталном лету узгонски мотори раде у пару са основним мотором. На овај начин се обезбеђује знатно већа излазна снага што доводи до достизања крстареће брзине у распону 2.0-2.2 маха. Ово се остварује без уласка у режим додатног сагоревања. Оваквом конфигурацијом погона постигнуто је смањење масе у односу на традиционалне двомоторне летелице за 30 процената. Такође смањена је и потрошња горива за читавих 40% – преноси интернет портал РГ.

Концепт комбинованог маршевског мотора са додатним погонским модулом са покретним млазницама је успешно тестиран још у СССР-у. Тестови су реализовани 80-их година прошлог века.

Председник стао иза пројекта

Подсећамо да је прошле године руски вице-премијер Јуриј Борисов изјавио да војно-индустријски комплекс креће у развој перспективне борбене летелице са вертикалним полетањем и слетањем.

„Прототип потпуно нове летелице са вертикалним полетањем започео је у руском војно-индустријском комплексу по налогу председника В.В.Путина“ – саопштио је у августу месецу 2018.године руски вице-премијер и доктор техничких наука Јуриј Борисов.

Борисов је напоменуо да се ради о развоју потпуно новог авиона, који није везан за никакве моделе из ранијег периода. „У сваком случају ови пројекти су изузетно важни када је у питању будућност руске армије. Овакви авиони ће бити интегрални део поморских борбених снага које ће имати капацитет да носе авионе, где је потребно усвојити потпуно нову фамилију летелица са вертикалним полетањем. То ће у огромној мери обезбедити смањење потребног простора на носећим платформама за полетање и слетање авиона“ –нагласио је тада Борисов.

Према његовим речима „концептуално нова прича када је у питању развој ових летелица покренута је у Министарству одбране још 2017. године. Рокови који одређују оптимални временски циклус у развоју нове летелице крећу се у дијапазону од 7-10 година, после чега се креће у његову серијску производњу и увођење у оперативну употребу“.

Који су разлози зашто у Чешкој расте идеја да се повуче признање Косова прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА