Најновије

ПОНУДА КОЈА СЕ НЕ ОДБИЈА! ДАЧИЋ ПРИХВАТА ПЛАН АМЕРА: Купаћу се на Скадру ако нам дају излаз на море!

"Ако је план Америке да нам понуди излаз на море, ако је то њихова идеја, онда је ја прихватам одмах", поручује Ивица Дачић, шеф српске дипломатије.

Ивица Дачић (Фото: Министарство спољњих послова)

Наиме, предлог Грегорија Коплија са Института за стратешке студије у Вашингтону предвиђа да се Србији врати север, део Косова где је већинско српско становништво, те да се направи коридор до западне Албаније како би Србија добила излаз на море, што је амерички председник Вилсон и захтевао 1919. године.

- Онда би то била добитна комбинација Србије и Албанаца, било са Косова, било из Албаније - објаснио је Копли.

По мишљењу Коплија, који је иначе уредник америчког часописа Одбрана и инострани послови, Србији би припао део обале у близини Скадра.


Анализирајући овај предлог, шеф српске дипломатије каже да му не звучи лоше.

- Ово нису идеје које заступа Србија у преговорима нити захтеви када говори о решењу косовског питања. Наша позиција је јасна, не тражимо туђе територије, немамо амбиција да отимамо туђе. Боримо се за интерес наше државе и нашег народа - наглашава Дачић.

Ипак, како каже, ако Америка и председник Доналд Трамп сматрају да је решење у предлогу који предлаже Копли, Дачић каже да му се не би супротставио.

- Не могу да се буним ако је то њихова процена да би се тако решила ситуација и обезбедио трајни мир. У том случају ја бих се радо окупао на Скадру - поручује Дачић и истиче да таквих идеја засад није било за преговарачким столом.

Истовремено, Дачић подсећа да је било разних предлога, са свих страна света, али да се током преговора није разговрало ни о једном од њих.

- Тренутно нема никаквог дијалога, на снази су и даље таксе која је увела Приштина на српску робу. Уз све то, ни обавезе које су прихватили Бриселским споразумом нису испунили. Да бисмо о било чему причали, Приштина би морала да укине таксе, па да испуни све на шта се обавезала. Тако да, упркос лепим жељама, договор Београд и Приштине још увек је јако далеко - закључио је министар спољних послова.

Коплијев план за Косово

- Косово се више неће вратити под окриље Србије, као што је то некад било

- Албанско становништво и ОВК су одувек имали жељу да се уједине са Албанијом, то је врло могуће и могло би да буде признато од међународне заједнице

- Србија жели и треба да буде моћан мост између истока и запада

- Срби у овом тренутку поново морају да верују сами у себе јер они су врло јединствени, кад су уједињени, могу да учине велике ствари

Шта бисмо добили

- Део Косова где Срби чине већину

-  Коридор до западног дела Албаније

- Део обале у близини Скадра

Прочитајте ОВДЕ  чиме је Ратко Божовић усијао Интернет.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА