Најновије

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Ево шта може да изазове нуклеарни рат између Русије и САД! Обе стране знају и шта би било немогуће!

Највероватнији сценарио почетка нуклеарног рата између Русије и САД могла би да буде реакција на лажну узбуну или ескалација локалног сукоба, сматра шеф Центра за међународну безбедност са Института за светску економију и међународне односе при РАН, академик Алексеј Арбатов.

Нуклеарни рат (Фото: pixabay. com)

Стручњак је истакао да је највероватнији сценарио управо ненамерни нуклеарни сукоб, јер ниједна страна неће започети нуклеарни рат у нади да ће победити — обе стране знају да је немогуће победити у таквом рату.

„Намерни напад Русије на САД, или САД на Русију је мало вероватан сценарио. Потребно је бринути о другим стварима“, истакао је Арбатов.

Технички квар

Стручњак претпоставља да би први сценарио, у којем би дошло до нуклеарног рата, изазвали проблеми са технологијом.

„Прво, нуклеарни конфликт може настати због техничког квара у систему који упозорава на ракетни напад. Они периодично дижу лажну узбуну и уколико у условима кризе једна или друга страна на то реагује веома оштро, онда може доћи до нуклеарног рата“, појаснио је Арбатов.

Лажну узбуну може проузроковати технички квар или провокација нуклеарних терориста, додао је он.

Ескалација сукоба

Други могући сценарио је прерастање локалног сукоба у глобални, сматра академик.

„Оружани сукоб може избити било где — у Црном мору, на Балтику, на северу, у Украјини, а тамо ће бити наше оружане снаге. Страна која почне да губи може се одлучити на ограничену примену нуклеарног оружја, како би зауставила конфликт и извршила такозвану деескалацију. Међутим, као одговор на то, друга страна такође може да примени нуклеарно оружје и тако ће напади са обе стране ескалирати све до стратешког удара“, рекао је Арбатов.

Према проценама стручњака, ризици од избијања нуклеарног рата су сада повећани због укидања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета и могућег распоређивања ракетних система средњег домета.

Амерички системи средњег домета у Европи и Азији за Русију ће имати стратешки карактер, а на било какву њихову примену Москва ће одговорити на стратешком нивоу, што ће резултирати повратним одговором САД, закључио је Арбатов.

Прочитајте ОВДЕ  све о драматичном упозорењу Путинових људи.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА