Најновије

ФРАНЦУСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ СТАЛИ У ОДБРАНУ СРПСКОГ КОСОВА: Шиптари хоће да изједначе српску војску са СС трупама! Нећемо то дозволити!

Француска организација ,,Колектив за мир на Косову“, српској јавности позната од јуна месеца ове године када је покренула петицију на Интернету (https://www.change.org/p/gouvernement-francais-pour-discuter-le-statut-du-kosovo) којом се од француских власти, а пре свега парламента, захтева поновно отварање дебате о питању признања Косова и Метохије, уз навођење свих аргумената против таквог чина француских власти из 2008. године, се недавно поново огласила у јавности.

Протест за српско Косово (Фото: Јутјуб)

Наиме, ова група угледних француских интелектуалаца коју предводе професор Алекси Труд, драматург Пол Антоан, пензионисани пуковник Жак Огар (познат и као аутор књиге ,,Европа је умрла у Приштини“ и бивши француски официр на Косову), генерал Доминик Делавард и пуковник Ален Корвез, је упутила писмо градоначелнику места Маје (Maillé) на западу Француске поводом иницијативе тзв. амбасадора Косова у Француској Кендрима Гашија да се изврши братимљење дотичног француског места и села Меја у околини Ђаковице у Метохији.

Наиме, тзв. амбасада Косова, полазећи од чињенице да је месташце Маје преживело тежак злочин од стране СС јединица немачке војске 1944. године где су масовно страдали цивили, жели да перфидно успостави везу са страдањем села Меја на КиМ где су снаге реда Републике Србије водиле борбу са ОВК терористима, те да на основу тога грубом политичком манипулацијом фактички доведе у везу и изједначи деловање српске војске и полиције и нацистичких СС трупа.

Организација ,,Колектив за мир на Косову“, не спорећи да је на Косову било злочина са обе стране, упозорава у отвореном писму градоначелника Мајеа на терористички карактер такозване ОВК, на бројне злочине и погроме које је извршила над Србима и неалбанцима, на криминални карактер косовских власти, те да би сходно томе усвајање овакве иницијативе за братимљење између ова два места значило ругање и наношење љаге француским жртвама и француској историји, а и самом селу Маје као страдалничком месту.  

У писму се такође подсећа да су управо Срби били ти који су успоставили прву слободну територију у Другом светском рату уставши масовно против нацизма и фашизма, као и да су се Албанци у оквиру дивизије Скендербег масовно борили на пораженој страни. 

Потписници овог писма истовремено позивају градоначелника Мајеа да у склопу скорашњег предвиђеног пута на Косово и Метохију једног броја француских парламентараца и јавних личности и он узме учешће у том подухвату како би се лично уверио у право стање ствари на терену. 

Веља оголио актуелну власт! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Организација „Колектив за мир на Косову“

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА