Најновије

ШИПТАРСКИ ТЕРОРИСТИ ХТЕЛИ ДА НАПАДНУ НАШЕ ВОЈНИКЕ! Код Прешева пронађено опасно оружје спремно за употребу!

Оперативци Безбедносно-информативне агенције (БИА) открили су јуче оружје на свега 300 метара од базе Војске Србије код Прешева. Илегално наоружање пронађено је у једној од албанских кућа у селу Печено, које се налази уз административну линију са КиМ. Полиција у сарадњи са осталим службама безбедности истражује порекло и мотиве скривања наоружања.

Шиптари (Фото: Јутјуб)

У импровизованом и замаскираном бункеру, према сазнањима нашег листа, откривене су две пушке М-48, од којих је једна модификована и за коришћење ловачке муниције, као и аутомат "калашњиков". Оружје је затечено у исправном стању. Први резултати истраге указују да ово наоружање датира из времена деловања терористичке Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ), а постоје и индиције да порекло ових цеви води до терориста којима је 2001. године командовао Реџеп Алију, звани командант Реџа.

Откриће илегалног наоружања недалеко од Прешева, друго је за свега девет месеци на готово истој локацији. Посебну ноту ризика и потенцијалне опасности у овом случају носи чињеница да је скривени арсенал био смештен у близини базе ВС "Печено брдо", у којој се налази део снага задужен за обезбеђење административне линије. Истражни органи зато трагају за одговором да ли су пушке биле намењене за оружани напад на војнике и изазивање инцидента на југу Србије.

- Околина Прешева подручје је на коме је почетком двехиљадитих деловала терористичка ОВПМБ. Иако је организација расформирана, део наоружања остао је у поседу некадашњих бораца. Посебно забрињава чињеница да је реч о исправном наоружању које је било пажљиво скривено - наводи саговорник из безбедносних структура.

Општина Прешево политички је трусно подручје, будући да се налази на тромеђи Србије, Македоније и покрајине КиМ. Уз административну линију раштркано је десетак планинских села, насељених готово искључиво Албанцима, од којих су многи били симпатизери снага ОВПМБ. На истом простору распоређено је више база и издвојених објеката Четврте бригаде ВС, која обезбеђује појас ка КиМ и чији војници редовно патролирају овим простором.

Припадници БИА сличну акцију у околини села Печено извели су и почетком године, када су у скривеном бункеру једне од напуштених кућа открили неколико аутоматских и полуаутоматских пушака, као и ручних бомби.

Озлоглашени комадант Реџа

Комадант Реџа, како гласи ратни надимак терористе Реџепа Алијуа, чије се снаге доводе у везу са оружјем скривеним на територији општине Прешево, добро је познат безбедносним и правосудним органима Србије. Током рата на Косову, 1999. године, био је припадник озлоглашене "Гњиланске групе", одговорне за низ злочина над неалбанцима на КиМ. После потписивања Кумановског споразума, Алију се пребацио у околину Прешева, где је радио на формирању јединица ОВПМБ.

Србија са Русијом вежба на С-400, а са НАТО-ом у чамцима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА