Најновије

"Ватикан добро обавештен и зна шта ради – нема промене става о Косову!" Бивши амбасадор Србије при Светој столици отклонио све сумње!

Бивши амбасадор Србије при Светој столици и при Унеску Дарко Танасковић рекао је за РТС да је свака држава која не признаје Косово важна, а нарочито Света столица која има велики утицај и углед.

Папа Фрања (Фото: Јутјуб)

Дарко Танасковић је, гостујући у Дневнику РТС-а навео да је Ватикан држава са великим угледом и моралним ауторитетом у католичком свету.

"Добро је обавештена, зна шта ради, шта су њени интереси", навео је Танасковић додавши да се Ватикан залаже за мир, стабилност и дијалог.

Како истиче, у вези са Ватиканом постоје разне мистификације а говори се и о посебној тајној вези Ватикана у политици. Танасковић каже да се многе ствари у свету дипломатије одвијају иза кулиса а да Ватикан има велику традицију.

Ипак, Танасковић сматра да је на чисто политичком плану утицај Ватикана данас нешто мањи него раније, што не значи да га нема и да не би требало водити рачуна о томе.

Када би Ватикан признао Косово, Танасковић истиче да би то сигурно утицало на поједине латиноамеричке државе, које ипак имају и неке друге разлоге за своје одлуке.

Ипак, Танасковић додаје да је доласком папе Франциска у свету порастао морални аспект утицаја Свете столице. Папина активна међународна политика доприноси да на ванцрквеном плану Ватикан поново буде видљив у вези са најзначајнијим питањима савременог света.

Подсећа да је у његовим првим извештајима након што је отишао у мисију и Ватикан био готово сигуран да они неће признати Косово због многих разлога и начина на који се сагледавају међународни односи.

Који су разлози за став Свете столице 

Каже да је један од разлога и то што за разлику од већине других западних држава, Ватикан питање Косова сагледава у оквиру сучељавања исламског и хришћанског света.

Наводи и да је јуче, током разговора председника Вучића у Ватикану, било јасно да се тај аспект узима у обзир, али постоје и многи други разлози због којих Света столица не мења свој став.

Танасковић је рекао да у Приштини имају склоност да имају бомбастичне најаве од којих на крају не буде ништа. Како додаје, они врше приличан притисак и сами и преко покровитеља да остваре већи утицај у Ватикану, међутим то није извесно.

Додаје и да је кардинал Паролини, који је био у Приштини на освећењу католичке катедрале, тамо био у чисто духовној мисији. Такође, Танасковић каже да Ватикан држи све канале отворене да би био информисан и да то нема везе са признањем како то често Приштина настоји да прикаже.

О доласку папе у Србију

Када је реч о евентуалном доласку папе у Србију, Танасковић је навео да је председник Вучић јуче био јасан и да му је драго што нема никаквих недоумица у том погледу.

Сматра да је јасно да би држава Србија имала користи од посете папе Србији. Међутим, додаје да то не зависи само од државе и политичких чинилаца већ и од става СПЦ.

Танасковић каже да је на делу опште побољшање односа између свете столице и Србије и да је јуче и председник Вучић пренео папи поздраве патријарха Иринеја.

Патријарх и папа се веома уважавају што чини атмосферу таквом да је у наступајућем периоду логично да буде помака по питању посете папе Србији.

Значајна вест о културном благу у Новом Брду 

Поводом навода Блица да је српка компанија "Кото", коју је Унеско изабрао да рестаурира тврђаву у Новом Брду, саопштила да је у унутрашњост тог здања пронашла непроцењиво културно благо, као и да је изненађена одлуком Приштине да јој забрани даљи рад на том послу, Танасковић је рекао да је јуче генерална директорка Унеска конкретно обећала веће ангажовање.

Додаје да је вест о откривању културног блага свакако интересантна и да има значај. Каже да је питање шта би се ту пронашло јер ће то вероватно потврдити истину да је то било српско и православно светилиште, што властима у Приштини не одговара.

Када је реч о кандидатури Косова за улазак у Унеско, Танасковић наводи да је то данас много теже и да се може очекивати да захтева уопште не буде, али додаје да се са Приштином никада не зна.

Руски амбасадор заратио са америчким сенатором због Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА