Најновије

ЗЕЛЕНСКИ О СИТУАЦИЈИ У ДОНБАСУ: Локални избори ће бити одржани, али само под овим условима!

Локални избори у Донбасу, чије је одржавање предвиђено споразумима из Минска, биће могући тек када се повуку снаге дуж целе линије контакта и биће организовани у складу са украјинским законима, изјавио је председник Украјине Володимир Зеленски.

Зеленски о изборима у Донбасу (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да прво треба извршити размену заробљеника, а затим и повлачење војске.

"Данас говоримо о повлачењу у областима Золото и Петровско, а затим и у целом подручју од 400 километара. Тек тада можемо причати о формату избора", истакао је Зеленски.

Решење за сукобе у Донбасу засновано је на пакету мера познатом као "Минск два", који је 12. фебруара 2015. године потписала Трилатерална контактна група, састављена од високорангираних представника Русије, Украјине и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), након шеснаесточасовних разговора лидера Нормандијске групе, коју чине Русија, Украјина, Немачка и Француска, подсећа ТАСС.

Пакетом "Минск два" предвиђен је прекид ватре између снага Украјине са једне и снага Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике са друге стране, као и повлачење тешког наоружања са положаја дуж линије контакта.

У споразум је укључен и план за одрживо решење за сукобе у Украјини, укључујући амнестију, наставак економске сарадње, одржавање локалних избора и усвајање уставне реформе којом би била обезбеђена већа аутономија источних области.

Прочитајте ОВДЕ због чега је избила драма у Белој кући.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА