Најновије

ЦИА ПОСЛЕ 50 ГОДИНА СКИНУЛА ВЕО ТАЈНОСТИ: Русе шпијунирали помоћу животиња! Ево о чему је реч!

ЦИА је скинула ознаку тајности са досијеа који откривају како су голубови коришћени у тајним шпијунским мисијама током Хладног рата.

ЦИА (Фото: Јутјуб)

У документима је описано како су голубови тренирани да фотографишу осетљиве локације у Совјетском Савезу, али и како су гавранови коришћени да испуштају прислушне уређаје на прагове прозора, а делфини за подводне мисије.

Операција из 70-тих година прошлог века са кодним именом Такана истраживала је употребу голубова са минијатурним камерама које аутоматски снимају фотографије, наводи се у објављеним досијеима.

ЦИА је искористила чињеницу да голуб има невероватну способност, скоро супермоћ, да може да буде остављен негде где никада није био и да пронађе пут кући стотинама километара, преноси BBC.

У оквиру операција Такана истражено је коришћење других животиња за потребе обавештајне службе, па је ЦИА тренирала гавранове да испуштају и поново узимају мале објекте тежине до 40 грама на прагове прозора неприступачних зграда.

ЦИА је такође истраживала да ли птице селице могу да се користе да поставе сензоре којим би било утврђено да ли Совјетски Савез тестира хемијско оружје.

Изгледа да је било и тестова са неком врстом електричне стимулације мозга како би пси били даљински навођени, али многи детаљи су још под ознаком тајности.

Претходно су у операцији Акустична маца прислушни уређаји стављни у мачке. Досијеи откривају да је ЦИА током 1960-их покушавала да кристи делфине за "пробој у луку", са или без човека.

Проблем је био у томе што агент на терену није могао да преузме контролу над делфином од тренера који је са њим радио. Испоставило се да су голубови најефикаснији и средином 1970-их ЦИА је почела да спроводи серију пробних мисија.

Коришћена је камера вреда 2.000 долара, тешка само 35 грама, а фотографије снимљене изнад кварта Нејви јард у Вашингтону биле су изузетно квалитетне.

Експерти су оценили да је квалитет фотографија, на којима се јасно виде детаљи на људима који шетају и аутомобилима, виши од оних које су у то време снимали сателити.

Из дописа из септембра 1976. године се види да је била изабрана мета за мисију голубова, бродоградилиште у Лењинграду у којем је изграђена већина совјетских напредних подморница.

У том тренутку је одлучено да је мисија изводљива, али ту се прича у декласификованом досијеу завршава, тако да ће остати тајна у колико су шпијунских мисија голубови учествовали и које податке су прикупили.

Употреба голубова за комуникацију познатаје хиљадама година, али су те птице у Првом светском рату почеле да се користе за прикупљање обавештајних података.

Током Другог светског рата,мало познати огранак британске обавештајне службе, МИ-14 имао спуштао је голубове у контејнерима са падобраном у окупирану Европу.

Више од 1.000 голубова вратило се са порукама, укључујући детаље о локацијама за лансирање ракета В1 и немачким радарским станицама. Порука групе Покрета отпора Леополд Осветник садржала је обавештајни извештај на 12 страна који је послат директно Винстону Черчилу.

После рата специјални Пододбор за голубове британске обавештајне службе разматрао је могућности за Хладни рат. Међутим, док су британске операције у великој мери угашене, ЦИА је преузела коришћење моћи голубова.

Ово је највећи проблем америчког председника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА