Најновије

СЛОВЕНСКИ ШТИТ ТРН У ОКУ НАТО АЛИЈАНСИ: Запад не дозвољава Србији ни војну вежбу са Русима! Тврде да је то увод у испоруку С-400!

Вест да се официри и војници Војске Србије налазе у Русији на обуци за коришћење овог ПВО ракетног система изазвала је праву панику у централи западне војне алијансе. НАТО стратези, како тврде наши одлично обавештени дипломатски и војни извори, потпуно су затечени информацијом да су припадници Војске Србије на обуци за руковање С-400 у Астрахану на југу Русије. Они су због тога одмах алармирали своје шефове тврдњом да је то заправо увод у испоруку система С-400 нашој држави.

С 400 (Фото: РИА)

Обука и на 'Панциру'

Према речима извора, званичници НАТО пакта помно прате војну вежбу у Астрахану у којој учествују руски и српски ракеташи.

- У НАТО су шокирани информацијом да се српски официри и војници обучавају за коришћење ракетног система С-400. Одмах су затражили од својих стратега да направе анализу о томе зашто би Руси дозволили такву врсту обуке, с обзиром на то да Србија нема поменуто оружје. Одговор стручњака алијансе гласи да постоји озбиљна могућност да се оваква обука организује јер Москва планира да Београду у неком тренутку испоручи систем С-400 - преноси извор.

Председник Србије Александар Вучић примио је руског амбасадора Александра Боцан-Харченка, са којим је разговарао о организацији обележавања 75-годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Двојица саговорника изразили су очекивање да прослави у Београду присуствује неки од највиших званичник Руске Федерације. Вучић је рекао да је прослава још једна прилика да се истакне слободарска традиција два братска народа.

Војни маневри у Астрахану су прве заједничке вежбе припадника противваздушних одбрана Русије и Србије, у којој учествују наше противракетне јединице, као и радио-техничка служба. Како је саопштено, припадници Војске Србије обучавају се на ракетним системима С-400 и 'Панцир-С'.

Коментаришући све ове наводе, војно-политички коментатор и будући амбасадор у Москви Мирослав Лазански каже да обука српских посада на С-400 јесте јако важна вест.

- Обука на 'Панциру' није новост, али вежбање на С-400 јесте. Ко је добро пратио последњи сусрет председника Путина и Вучића могао је да види размену погледа кад је било речи о трансферу руског оружја у Србију. Могао је да закључи да се 'нешто крупно иза брда ваља', али тада нису желели то да објаве. На том систему могли су да се обучавају припадници других држава, али само оних у које Руси имају велико, такорећи неограничено поверење. Истина, и Турци пролазе ту обуку, али на комерцијалној основи, за велике паре... Ово је, дакле, велики израз поверења Русије према Србији - подвлачи Лазански, додајући да Србија има вежбе и са НАТО, али да су маневри са Русима знатно квалитетнији и кориснији.

- Са војском САД имамо само проигравање мировних мисија. Квалитет војне сарадње са Русијом је у војном смислу далеко већи него са НАТО, јер вежбамо праве борбене операције - истиче Лазански.

Јачамо да се не понови 1999. година

Веселин Шљиванчанин, бивши официр ЈНА, каже да треба јачати одбрамбену моћ како се не би поновила 1999.

- Ту су нам најважнији ПВО системи, какав је С-400, за које је потребна озбиљна обука. За савезнике би требало да бирамо оне државе које никада нису угрожавале нашу слободу, већ су нам пружале подршку да сачувамо суверенитет. Једна од њих је Русија. Америка чини све да онемогући сарадњу Русије са другим државама, а колико брине за нас говори то да нам отимају део територије - наглашава Шљиванчанин.

Не треба нам дозвола

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, оцењује да је Србија војно неутрална и да има право да учествује на вежбама које одабере.

- Србија има интензивне вежбе и са НАТО у оквиру Партнерства за мир и не видим зашто би НАТО гледао благонаклоно или неблагонаклоно на суверену одлуку наше државе и војске да подижу сарадњу са партнерским војскама. Немамо никакву обавезу да тражимо било чију сагласност за овакве вежбе - закључује Драгаш.

Врсте ракета које користи С-400

9М96Е - кратког домета (40 км)

9М96Е2 - средњег домета (120 км)

48Н6Е2 - дугог домета (200 км)

48Н6 - дугог домета (250 км)

40Н6 - веома дугог домета (400 км)

Зашто Сирија више неће да купује руски систем противваздушне одбране, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА