Најновије

Земан и Орбан ломе Европу због Косова!

Лидери Вишеградске групе (Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка), пре свих Виктор Орбан и Милош Земан, најгласнији су заговорници теже да Косово није завршена прича и да коначно решење не може да прође без сагласности Србије.

Виктор Орбан (Фото: Јутјуб)

- Порукама које последњих дана наизменично шаљу Земан и Орбан нису случајне и нису безначајне. Ове државе, као велики пријатељи Србије, указују Приштини, али и западним државама, попут Америке, Немачке и Велике Британије, да косовка прича није завршена. Још важнија порука коју шаљу јесте да у свету и у срцу Европе има оних који неће дозволити да Србија остане усамљена и да има пријатеље који ће стати уз њу како би се постигао компромис и решење питања Косова којим би подједнако и добили и изгубили и Срби и Албанци - објашњавају извори из дипломатских кругова.

Извори објашњавају да оваквим порукама Земан и Орбан првенствено ломе тврд став Берлина, али и остатка ЕУ, која би да притисцима натера Србију да пристане на оно што јој није у интересу.

- Јасне поруке коју шаљу државе из Вишеградске групе мењају ствари и на европском терену. Ово је сада притисак и на њих и покушај да оне најтврђе када је реч о Косову сломе и приволе их на објективнији приступ који би омогућио да не буде само српска страна та која ће изгубити све - објашњавају извори.

Немци и Аустријанци напали Трочања

Два угледна дневника на немачком језику у петак су, готово синхронизовано, осула паљбу по Ласлу Трочању, кога је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила за комесара за суседство и проширење. Бечки Стандард и немачки Берлинер цајтунг истовремено су кренули у кампању против досадашњег министра правде Мађарске, циљајући, заправо, његовог шефа, премијера Виктора Орбана. Они су у из архива повадили старе оптужбе, све предвиђајући да Европски парламент неће одобрити Трочањијев избор за комесара.

Приштина је, благо речено, остала у шоку након Земанове најаве да би једног дана његова земља могла да опозове признање независности Косова јер, како је навео, ратни злочинци не би требало да предводе било коју земљу у Европи:

- Нисам диктатор. Оно што могу да урадим је да када за месец дана будемо имали саветовање уставних представника, поставим питање чешког повлачења признања независности Косова. Драго ми је да је министар Метнар већ изјавио да је признање Косова грешка. Он ће вероватно бити на мојој страни, а како ће се све завршити, видећемо за месец дана...

Да чешки председник није једини у тој држави који је за преиспитивање признања косовске државности, поручио је и премијер те државе Андреј Бабиш, који се надовезао на Земана, прецизирајући да ће се у Прагу за месец дана разматрати одлука о признању Косова.

Пљуште ћушке

Нови шамар стигао је готово у истом дану и од Орбана, који често о српском председнику Александру Вучићу говори као о великом пријатељу, те да жели лично да помогне по питању Косова. Извори из дипломатских кругова потврђују да је Мађарска врло близу промене свог става, а не треба заборавити ни да је гласала против уласка Косова у Интерпол.

- Ако успемо да решимо питање интеграције Србије у ЕУ, убрзаће се процес интеграције целог региона западног Балкана јер је Србија кључ за отварање ових врата. Знамо шта је Србија била и шта може да постане. Ако постоји позитивна визија Србије, то је мађарска визија - подвукао је Орбан.

Такође, никакви притисци неће променити став Словачке, која не признаје независност Косова, јер је то од важности за њихово национално питање и противно међународном праву, чврст је став словачког државног врха, који је у више наврата поновио министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак, али и премијер Петер Пелегрини.

Вишеградска четворка

Чешка

Милош Земан, председник

Хашки трибунал је објавио пре неког времена вест где је изразио упозорење у вези са ратним злочинима косовских представника и мислим да је зато Харадинај дао оставку. Мислим да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља.

Мађарска

Виктор Орбан, премијер

Ако успемо да решимо питање интеграције Србије у ЕУ, убрзаће се процес интеграције целог региона западног Балкана јер је Србија кључ за отварање ових врата.

Пољска

Матеуш Моравјецки, премијер

Недопустиво је оптуживати Пољаке за туђе ратне злочине, посебно јер су Пољаци, заједно са Србима, Грцима и Јеврејима, били једини народ у окупираној Европи који није сарађивао са Хитлеровим фашистима.

Словачка

Петер Пелегрини, премијер

Словачка не намерава да призна Косово, али подржава дијалог Београда и Приштине. Неопходно је да и друга страна испуни обавезе.

Мој став

Зоран Спасић, аналитичар

На сцени је велика геополитичка игра око Косова и сви светски актери су сада укључени у то како ће ствари даље да се одвијају. Пре свега Вишеградска група, са Орбаном и Земаном на челу, настоји да се у постизању компромиса уваже интереси Србије како би се постигла дугорочна стабилност на Балкану. Многе земље у свету сада преиспитују став везан за Косово и велике су шансе да се ситуација окрене у нашу корист.

Драгомир Анђелковић, аналитичар

Суверенистичке снаге у Европи сматрају Косово као тест како се изборити са опасношћу од исламског тероризма јер јавна је тајна да Приштином управљају криминални кланови и да је то велики центар, преко којег се одвија трговина дрогом. Тога су сви свесни и иако им Приштина за неке ствари иде наруку, чињеница је да не желе близу себе такву структуру.

Прочитајте ОВДЕ  чему се то надају Шиптари.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА