Најновије

СВЕТ СЕ НАОРУЖАВА ЗАБРАЊЕНИМ СРЕДСТВИМА: Војске се спремају! Руси тврде да је рат у Сирији готов, али ево где избија нови! (ВИДЕО)

Руско министарство одбране оптужило је САД за развој нове ракете, док је још увек била под ИНФ-споразумом. Неистражене оптужбе против Русије о непоштивању ИНФ уговора кориштене су као изговор да САД напусте уговор. Чак и током периода свог деловања, САД су активно развијале наоружану ракету забрањеног домета - објаснило је министарство.

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу (Фото: mil. ru)

Чињеница да су САД тестирале ракету 18. августа 2019. године и чињеница да ракета користи универзални лансер Мк-41, који се такође користи у америчким системима противракетне одбране у Румунији и Пољској, потврђују руске тврдње против Беле куће о могућности њихове употребе за лансирање ракета на копну средњег и кратког домета. - закључило је министарство и додало да одговорност за раскид ИНФ уговора лежи на Сједињеним Државама. Русија није тестирала и није наоружана ракетама средњег и кратког домета.

Украјински парламент је током првог читања подржао предлог закона о мерама које су имале за циљ да припреме државу за прелазак на војни закон и да “одврате оружану агресију”. Закон је увео председник земље Владимир Зеленски. Нацрт закона израдило је украјинско Министарство одбране, као део примене једне од клаузула “Приоритетног акционог плана за спровођење и одржавање правног режима ратног стања у одабраним регионима Украјине”, који је одобрен 27. новембра 2018. У случају коначног усвајања - овај документ ће омогућити да се на законодавном нивоу консолидује потреба за развијањем и одобравањем “плана одбране Украјине” од стране председника.

Турска војска је ушла на север Сирије како би створила ДМЗ (демилитаризовану зону) заједно са САД-ом. Према плановима Анкаре и Вашингтона - комбиноване оружане снаге патролирале ће на површини у дужини од 2000 км и дубини од 20 км. То ће заштитити турске границе од разних оружаних група, које делују у Сирији.

САД и Турска делују без координације са руском војском и сиријским властима. У суштини, ово је агресија на Сирију.

Неколико година “курдско питање” остало је камен спотицања између САД-а и Турске. Сиријски Курди добијају војну подршку од САД у циљу борбе против терориста. У Анкари се виде као потенцијална претња. Нека сиријска подручја су под контролом проамеричких курдских “Народних снага одбране”. Ништа не спречава ове снаге да пређу границу и да се боре против Турака америчким оружјем.

Северна Кореја је извела нове ракетне пробе - 2 неидентификоване ракете лансиране су према Јапанском мору - објавили су Заједнички начелници штаба Јужне Кореје. Ракете су лансиране на исток из унутрашњости провинције Пјеонган-Намдо. Летели су око 330 км. Јужнокорејске и америчке обавештајне агенције анализирају тачну врсту лансираних ракета. Војска је позвала Север да "одмах оконча акције које повећавају тензије". Ово је осмо лансирање ракета у протеклих 45 дана. И 10. ако се рачуна од маја.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, током интервјуа руском листу “Труд”, објавио је да је рат у Сирији завршен. “Рат у Сирији се заиста завршио. Земља се полако враћа нормалном, мирном животу” - рекао је и додао да на територијама које су изван контроле сиријске владе још увек постоје посебни центри терористичких активности. Као што је провинција Идлиб и земље на источној обали реке Еуфрат.

Према његовим речима, Сирија је започела процес опоравка. Пружање хуманитарне помоћи Сирији има главни приоритет, као и унапређење политичког процеса који има за циљ да се реши криза у земљи. Сергеј Лавров је такође нагласио да ће формирање и почетак рада одбора за уставну реформу бити важан корак у политичком процесу. Према његовом мишљењу - окупљање таквог одбора омогућиће локалној власти и опозицији да први пут започну директан дијалог о будућности Сирије.

Руски и украјински снајперисти изашли на дуел, који је преживео сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА