Најновије

ЖЕСТОКЕ РЕАКЦИЈЕ НА ДЕКЛАРАЦИЈУ СДА: Ево шта о томе мисле српски али и хрватски политичари!

Спорна декларација СДА по којој ова странка у будућности БиХ види као републику са три нивоа власти изазвала је много реакција из Републике Српске, Србије, али и хрватски странка из ФБиХ.

Српски и балкански политичари (Фото: srbija.gov.rs)

СДА је јуче на конгресу ове странке изабрала Бакира Изетбеговића за новог-старог лидера, али и донела доста закључака која се нису свидела, пре свега српском народу у БиХ.

- Наш примарни и дугорочни циљ је усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализирана, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти државним, регионалним и локалним с градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар Босне и Херцеговине - пише, између осталог, у Програмској декларацији СДА.

Према очекивањима, први је реаговао Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ који је позвао представнике свих политичких партија и невладиних организација у Републици Српској да се окупе и одбију било какву могућност разговора о Програмској декларацији СДА.

- Нама су јасно послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ и у тој БиХ ни ми нећемо да будемо - навео је.

Ни председник Србије Александар Вучић није био срећан због оваквих томова из Сарајева. Он је поручио да ће Србија дати свој суд о Програмској декларацији СДА и указао да би свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила велике проблеме.

- Ми смо једна од земаља потписница која је гарант провођења Дејтонског мировног споразума и нама су мир и стабилност најважнији. Свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила би велике проблеме за сваког од нас - рекао је Вучић.

Он истиче да свако решење у БиХ мора бити резултат договора српског, хрватског и бошњачког народа, јер све друго не би водило у правом смеру.

На ставове СДА реаговао је и Хрватски народни сабор (ХНС) у БиХ. Из ове стране су саопштили да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Хрвате и да води рушењу темеља БиХ.

- Оваква декларација је неприхватљива за Хрвате, који се дуги низ година у свим разговорима са партнерима са бошњачке стране боре за један од најважнијих темеља државе - равноправност свих народа и грађана. Овом декларацијом СДА показује потпорно супротан смер - наводи се у саопштењу.

Из ХНС-а подсећају да је БиХ једино могућа као државна заједница три потпуно равноправна конститутивна народа.

- БиХ није и никада неће бити једностран пројект направљен по вољи једног народа - указују из ХНС-а.

Од осталих политичара из Републике Српске треба истаћи став Николе Шпирића, заменика председавајућег Дома народа парламента БиХ, који је истакао да нико од Срба не може сматрати својом БиХ која би настала по мери декларације СДА. Слично мишљења је и лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић који је изјавио да је Програмска декларација СДА, којом је предвиђено успостављање "републике БиХ", ратни поклич, а не позив за сарадњу.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић је истакао да је овим потезом СДА себе искључила из било каквих потенцијалних коалиција са било којом странком из Српске. Иначе ПДП је тренутно у каолиција са СДА на нивоу БиХ унутар Савјета министара који је у техничком мандату.

Додик осудио декларацију СДА! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српскаинфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА