Најновије

КРЕЋЕМО У ОБАВЕШТАЈНУ ОФАНЗИВУ: Србија добија национални криминалистичко-обавештајни систем! Ево о чему се ради!

У Србији ће бити успостављен национални криминалистичко-обавештајни систем који ће омогућити електронску размену података између свих надлежних институција у циљу брже и ефикасније борбе против организованог криминала и корупције.

Седница владе Србије (Фото: Јутјуб)

Споразум о успостављању и развоју тог система данас су потписали министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић и министар финансија Синиша Мали.

Документ су у Палати Србија потписали и републички јавни тужилац Загорка Доловац, директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић, директор Агенције за борву против корупције Драган Сикимић и први заменик тужиоца за организовани криминал Јасмина Миловановић Ганић.

Потписивању споразума присуствовали су и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и амбасадор Шведске у Србији Јан Лундин.

Министар Стефановић оценио је да је потписивање данашњег споразума важан корак за Србију на путу ка пуноправном чланству у ЕУ и достизању високих европских стандарда.

Како је рекао, то је корак који је, пре свега, усмерен према грађанима Србије и њиховој безбедности и сигурности.

- Формирање система омогући ће дигитализацију наших база података о организованим криминалним групама и размену информацоја између свих надлежних институција и самим тим ефикаснију и бољу борбу против организованог криминала - рекао је Стефановић.

Додао је да је почетка године Одељење за организовани криминал МУП-а је Тужилаштву предало 78 чланова криминалних група које су се бавиле шверцом наркотика и оружја, кријумчарењем миграната, високотехнолошким криминалом и другим тешким кривичном делима, као и да су током ове године заплењене 4,4 тоне дроге на територији Србије.

- Успостављање овог националног система омогућиће да институције брже размењују податке и да брже реагују на терену. Кад успоставимо овај систем полицајци и тужиоци ће моћи да на јединственој комуникационој платформи провере да ли је починилац кривичног дела раније учествовао у криминалним радњама, да ли је осуђиван... Неће се губити време на размену папира - нагласио је Стефановић.

Истакао је да је Србија до сада испунила више од 50 одсто активности из Акционог плана за Поглавље 24 и додао да ће успостављањем овог система бити испуњена једна од најкомплекснијих и најзначајнијих препорука Европске комисије.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је Србија посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма наводећи да је у протеклом периоду Влада Србије донела низ закона и подзаконских аката којима се јачају капацитети у тој борби.

- Потписивање данашњег споразума је прави пример како да сви заједно ухватимо у коштац са проблемима безбедности и криминала - рекао је Мали.

Навео је да је борба против прања новца допринела смањену ризика улагања у нашу земљу и подсетио да је Србија у јуну скинута са тзв.црне листе ФАТФ-е и да је у првој половини 2019.године директан прилив страних улагања изyноси 1,9 милијарди евра што је, каже, за 31 одсто више него прошле године.

- Србија је и даље лидер у привлачењу страних инвестиција у региону и додао да је у првих шест месеци у у овој години за 31 одсто порасле стране инвестиције у нашој земљи - рекао је Мали и најавио доношење нове Стратегије о спречавању прања новца до краја године.

Министарка правда Нела Кубуровић рекла је да је успостављање националног криминалистичко-обавештајног система била једна од обавеза наше земље у оквиру Поглавља 24 и да је протокол који су министарства правде и унутрашњих послова потписали 2017 био је на неки начин претече данашњем споразму и да два министарства и тужилаштво и полиција дуже од две године електронски размењују податке.

- Било је потребно да заменимо писмено дописивање, пре свега евиденције о пребивалиштима, као и да полиција има увид у базу нашег министарства. За две године у базу података о пребивалишту има више од 640.000 уписа што говори о томе колика је уштеда у времену и краће трајање поступака у тужилаштву - навела је Кубуровић.

Истакла је да ће министарство на чијем је челу наставити да сарађује са Министарству унутрашњих послова на развоју ове платформе, као и на бази податак о спречавању и борбу против тероризма.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да потписивање данашњег споразума корак напред на путу Србије ка чланству у ЕУ и истакао да је важно да Србија има национални систем који ће допринети ефикасној борби против организованог криминала са којим се, каже, суочава свака земља у свету.

Као други разлог за успостављање тог система навео је важност координације свих надлежних институција и размене информација о активностима криминалних група.

Фабрици је казао да је Европска комисија подржала успостављање националног система у Србији обезбеђујући 3,5 милиона евра за набавку софтверске и хардверске опреме.

И немачка шаље свог изасланика у дијалогу Београда и Приштине? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА