Најновије

ОВО ЈЕ НЕЗВАНИЧНА ОБЈАВА РАТА СРПСКОЈ: Линта објаснио шта значи декларација СДА!

„Програмска декларација СДА која предвиђа оснивање републике БиХ, уз укидање ентитета и увођење ‘босанског језика’, додатно шири неповерење и подиже тензије између Срба и Бошњака с циљем дестабилизације политичке ситуације у БиХ“, навео је Линта у саопштењу.

Армија БиХ (Фото. mod.gov. ba)

Он је оценио да је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу јасно да српски народ никад неће прихватити оснивање унитарне БиХ, али очигледно није спреман да прихвати чињеницу да само доследно поштовање изворног Дејтонског мировног споразума може бити један од темеља историјског договора српског и бошњачког народа.

Линта подсећа да СДА од свог оснивања до данашњег дана води непријатељску политику према српском народу у БиХ засновану на „Исламској декларацији“ Алије Изетбеговића.

Због тога је, напомиње Линта, Алија Изетбеговић био спреман да жртвује мир за стварање БиХ који би била уређена на шеријатском праву и у којој би Бошњаци имали доминацију, а Срби били мањина.

Линта истиче да после завшетка рата СДА никад није искрено прихватила Републику Српску као трајну и уставну категорију, већ је покретала иницијативе чији је суштински циљ био њено укидање.

Он подсећа да је, на основу захтева бившег бошњачког члана Председништва БиХ Сулејмана Тихића, Уставни суд БиХ још 2007. године донео одлуку о укидању грба (двоглави орао) и химне (Боже правде) Републике Српске.

Због тога је, додаје Линта, Република Српска била принуђена да усвоји нову химну „Моја Република“ и нови грб, који се састоји од поља у бојама заставе Републике Српске преко којег је златни иницијал Републике Српске.

„Осим тога, СДА Бакира Изетбеговића већ више година најављује покретање захтева за оспоравање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ који одлуке доноси прегласавањем српских судија“, додао је Линта.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним.

Објављен снимак који може да сруши власт у Подгорици, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА