Најновије

НЕМЦИ СЕ СВАЂАЈУ: Коалиција подељена у вези с извозом оружја у Саудијску Арабију! Ево и зашто!

Јирген Хардт из ЦДУ-а затражио је укидање забране извоза немачког оружја у Саудијску Арабију.

Оружје (Фото: pixabay. com)

Владајућа демохришћанско-социјалдемократска коалиција у Немачкој поделила се у уторак у вези с извозом оружја у Саудијску Арабију након напада на нафтна постројења те велике извознице нафте за који САД и арапске земље оптужују Иран.

Два постројења саудијске нафтне компаније Арамко у суботу су нападнута дроновима. Напади су изазвали пожаре и преполовили производњу саудијске нафте, што погађа светско тржиште нафтом, преноси Хина.

Одговорност за нападе преузели су јеменски побуњеници Хути, које подржава режим у Ирану, али Техеран негира сваку одговорност.

Вашингтон и Ријад оптужују Иран за тај напад.

"Напади су показали да је самоодбрана Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата у интересу наше властите стабилности", рекао је спољњополитички сарадник демохришћанског заступничког клуба Јирген Хардт у разговору за медијску групу Редакцијска мрежа Немачке.

Испитати војну сарадњу са Саудијском Арабијом

Затражио је укидање забране извоза немачког оружја у Саудијску Арабију, која је на снази од убиства саудијског новинара Џамала Кашогија прошле јесени.

"Ми бисмо требали изнова испитати нашу војну сарадњу са Саудијском Арабијом. Укидање забране извоза за одбрамбене оружане системе у нашем је стратешком интересу", рекао је Хардт.

Његов страначки колега Јохан Вадепул сматра да забрана извоза наоружања штети и економским и сигурносно-политичким интересима Немачке.

"Немачкој су потребни стратешки партнери у регији. И поред свих разлика, у те партнере спада и Саудијска Арабија", рекао је Вадепул за агенцију Ројтерс.

Апеловао је на мањег коалицијског партнера Уније ЦДУ/ЦСУ, Социјалдемократску странку Немачке (СПД), да одустане од устрајавања на забрани извоза оружја у Саудијску Арабију.

Зелени се противе укидању забране

СПД је у коалицијском уговору устрајао на забрани извоза оружја у земље које учествују у рату у Јемену.

"Чини се да је Унија изгубила спољњо-политички компас. Убиство новинара Кашогија још није разјашњено, а и рат у Јемену траје несмањеном жестином. Њемачко оружје нема шта тражити у подручјима гдје се води рат", рекао је потпредседник заступничког клуба СПД-а Сорен Бартол.

И опозицијска странка Зелени жестоко се противи евентуалном укидању забране извоза.

"Апсурдно је да, ако се узме у обзир ескалација у Заливу, неко размишља о укидању забране извоза", рекла је Агнешка Бругер за агенцију Дпа.

Крајем месеца састаје се одбор Савезног сигурносног већа, када би требала бити донесена одлука о даљем извозу оружја у Саудијску Арабију.

Прочитајте ОВДЕ   коме је у интересу потрес нафтног тржишта.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА