Најновије

ОВА ХОЛАНЂАНКА ЈЕ ГЛАВНИ КАНДИДАТ: ЕУ именује специјалог изасланика за дијалог Београда и Приштине?

Постоје назнаке да ће неке земље тражити од шефа европске дипломатије Ђузепа Бореља да одреди и именује специјалног представника који ће се бавити директно дијалогом Београда и Приштине, а као главни кандидат помиње се Холанђанка Aнгелина Ајхорст, која две деценије ради при ЕУ.

Aнгелина Ајхорст (Фото: Јутјуб)

Чланице ЕУ, наиме, именовале су Бореља, који је министар спољних послова Шпаније, за високог представника за спољну политику и безбедност, он ће ту дужност преузети првог дана новембра, а да би му мандат потрајао до октобра 2024. неопходна је одлука Европског парламента где је гласање заказано за за 23. октобар.

Дипломатски извори помињу "комешање" у вези с уласком "нових играча" и "специјалаца" у дијалог, а што је, како наводе, последица чињенице да део земаља ЕУ не гледа превише благонаклоно на избор Бореља, зашта се види разлог у чврстом ставу Шпаније да не призна независност Косова.

У том смислу наводи се да се тражи начин да се напетост ублажи тако што би био изабран специјални изасланик.

Борељ ће водити ресор за који је изабран, а постоје назнаке да ће поједине земље инсистирати да се уменује специјални представник који би се бавио дијалогом, уз образложење да су незадовољни учинком шфице дипломатије ЕУ Федерике Могерини.

По кулоарима се може чути да јој замерају да није стопостотно била посвећена том послу те да неко мора да се бави само том темом.

У том контексту као ређење се помиње Ангелина Ајхорст, која је била чиновница Европске службе за спољне послове и на челу Одсека за западну Европу, западни Балкан и Турску у тој институцији.

Укључивање САД у дијалог преко специјалног изасланика Метјуа Палмера, те спекулације да ће то учинити Француска и Немачка, наводе на закључак да би на сцену могла да ступи и Русија, што је, међутим, српски шеф дипломатије Ивица Дачић недавно оценио као "за сада нереално".

Прочитајте ОВДЕ шта би требало да се догоди па да Чешка повуче признање независности тзв. Косова.

Извор: Блиц/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА