Најновије

УСРЕД СРБИЈЕ ТЕРАЈУ ПРВАКЕ ДА НЕ УПИСУЈУ НАСТАВУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ: Потпуна дискриминација наших ђака!

Бошњачко национално веће и Град Нови Пазар захтевају да се приликом уписа деце у школе језик на коме ће похађати наставу одреди сходно националној припадности њихових родитеља.

Школарци (Фото: pixabay. com)

Такође траже и да се у свим школама у Новом Пазару понови поступак изјашњавања о језику наставе најкасније до 30. септембра. Ово пише у допису који су добили директори школа у Новом Пазару. То, практично, значи да би сва бошњачка деца која су се уписала у први разред требало да похађају наставу на “босанском” без обзира на то како су се изјаснили њихови родитељи приликом анкетирања када су деца уписивана у школу.

До сада се велики број родитеља Бошњака у анкетама опредељивао за наставу на српском језику.

Међу захтевима који су упућени школама је и тај да се родитељима који желе да им деца наставу похађају на нематерњем језику омогући остварење тог права подношењем писменог захтева.

- Захтевамо да се спречи притисак запослених на родитеље како би их одвратили од похађања наставе на (такозваном) босанском језику - наводи се у допису.

Писмо и вртићима

Допис истог садржаја послат је и у предшколску установу "Младост". И од њих се захтева да се сва деца бошњачке националности по аутоматизму упишу на наставу на “њиховом матерњем језику”.

Један од захтева је и да се омогући члановима БНВ приступ школама како би пратили квалитет наставе и услове под којима се она одвија. Директори новопазарских школа као проблем наводе то што су деца у први разред већ уписана, настава је увелико почела, а цео посао "преписивања" првака требало би да крене из почетка.

- Много мање деце је уписано на “босански” него на српски па је ово и притисак на родитеље - каже директор једне школе.

БНВ и Град Нови Пазар спремни су да сносе све трошкове куповине уџбеника деци родитеља који се определе за наставу на матерњем језику. Та најава изазвала је негодовање родитеља српске деце који питају - зашто ће град куповати књиге бошњачкој деци за “босански” језик, али не и српској деци, и због чега су дискриминисана.

Иначе, допис који је послат школама потписала је председница Скупштине општине Нови Пазар Ифета Радончић, функционерка СДА, на чијем је челу Есад Џуџо. Доскорашњи председник БНВ Џуџо каже да су њихови захтеви у складу са прописима Србије и међународним конвенцијама где се охрабрују деца да наставу имају на матерњем језику.

Тврди и да се води пропаганда против босанског језика и као пример наводи то што на Јавном сервису није основана редакција на босанском и то што босански језик није акредитован на Државном универзитету у Новом Пазару.

Палма пољопривредницима поставио туш-кабине и тоалете усред њиве! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА