Најновије

БЕС ИЗРАЕЛА И САД НА ВРХУНЦУ! Русија у кратком периоду три пута блокирала Израелаце да бомбардују Сирију

Упркос састанку израелског премијера Бенџамина Нетањахуа и руског председника Владимира Путина, израелско-руски сукоб због напада Тел Авива на иранске и друге циљеве у Сирији и Ираку и даље траје, пише арапско интернет издање британског листа The Independent.

Илустрација (Фото: Правда)

Исти извор је рекао да је Русија недавно спречила неколико израелских напада на места која припадају „сиријском режиму“, претећи да ће срушити израелске борбене авионе слањем руских авиона да их пресретну или системом С-400.

Руски извор је рекао да се тако нешто догодило у последњем раздобљу, истичући да је Москва крајем августа спречила напад на положај сиријске војске у Касиону, где је Израел имао намеру да гађа ракетну батерију и уређаје за праћење руског система С-300 ког је Сирија добила од Москве. 

Око недељу дана касније, Русија је такође спречила још један напад на сиријске положаје на подручју јужне покрајине Кунеитра, као и напад који је требало да циља осетљиво сиријско постројење у северозападној покрајини Латакији.

Тај развој догађаја натерао је Нетањахуа да хитно посети Русију како би покушао да наговори Путина да настави „политику затварања очију“ на нападе Израела на Сирију, али је руски председник свом израелском госту рекао да његова земља неће дозволити наношење штете Асадовим снагама или оружју које је Русија доставила Дамаску, рекавши да ће се то размотрити у договору о избегавању инцидената са Израелом, поготово јер Русија себе сматра спаситељем „сиријског режима“, како  The Independent зове сиријске институције, владу и председника.

Нетањаху је сусрет покушао да прикаже као позитиван и део континуитета сарадње двеју земаља. Покушао је да га искористи и за добијање предности на изборима, али према информисаним израелским изворима у томе није успео.

За њих је састанак био неуспех и Израел сада ревидира своје калкулације у вези са гађањем циљева у Сирији и Ираку, поготово јер сад с поносом најављује гађања и бомбардовања, чиме је „знатно срамотио Русе у очима њихових савезника, сиријске војске, Ирана и његових милиција“, које се заједно с Русима боре против терориста у Сирији.

Руски извор је за The Independent рекао да је Путин такође изразио незадовољство због недавних корака Израела у Либану, приговарајући Нетањахуу за “напад на суверенитет Либана”, што Израелци раније никада нису чули од руског председника.

Извор је додао да је у руско-израелским односима нешто пукло, а Путин осећа да га по питању Сирије и Либана неко вара и да то неће проћи незапажено, па је упозорио Нетањахуу да не гађа споменуте циљеве у будућности.

Израелски извори, који су разговарали са The Independent Arab, испричали су сличну причу као руски функционер, иако су тренутни спор покушали да сведу на ниво “тактичких разлика”, а не принципијелних.

Након сусрета с Путином, Нетањаху хитно зове Трампа

Након овог, како преноси The Independent, очито неуспелог сусрета с Путином, израелски премијер Бенџамин Нетањаху је хитно телефоном назвао америчког председника Доналда Трампа.

Амерички председник Доналд Трамп разговарао је са израелским премијером Бенџамином Нетањахуом о могућности склапања споразума о међусобној одбрани између америчке и израелске стране, што би значило подизање војне сарадње два савезника на још виши ниво. Доналд Трамп је о томе писао на свом Твитеру.

“Данас сам разговарао телефоном с премијером Нетањахуом. Разговарао сам о могућности побољшања ситуације у вези са споразумом о узајамној одбрани између Сједињених Држава и Израела, што би додатно ојачало наш запањујући савез”, рекао је Трамп.

Према речима Трампа, он се радује наставку ових преговора након израелских парламентарних избора, а додао је и да ће се са израелском страном састати у Уједињеним нацијама на општој скупштини која ће се одржати крајем овог месеца.

Руска војска чека С-500! Почиње серијска производња моћног ПВО система! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА