Најновије

У ЕУ ПОЧЕО РАСКОЛ, А КРАЈ МУ СЕ НЕ НАЗИРЕ: Сукоби око Косова! Пад лажне државе близу?

Све је извесније да ће ЕУ именовати посебног изасланика који ће се бавити искључиво процесом нормализације односа Београда и Приштине. Позивајући се на изворе из немачке владе, тврди се да Берлин инсистира да посредник у дијалогу буде Немац. Немачка се противи томе да Жозеп Борел, као наследник Федерике Могерини на месту шефа европске дипломатије, води дијалог јер долази из Шпаније, која није признала лажну државу Косово. 

Ангела Меркел (Фото: јутјуб)

Према овим наводима, тако би се "амортизовао" процес који је досад водила Могеринијева, који је како тврде у Берлину, неизбежно водио ка размени територија. 

- У случају да Европска комисија одлучи да именује специјалног изасланика, особа на тој функцији би требало да буде из Немачке. У тенутку када се покрене иницијатива, немачка влада ће инсистирати да посредник у дијалогу (тзв.) Косова и Србије буде њен представник. Садашњи шпански и будући европски министар иностраних послова Жозеп Борел долази из земље која не признаје лажну државу, око чега је и лично критичан. После именовања на чело ЕУ дипломатије, Борел је због учешћа (тзв.) Косова напустио састанак шефова дипломатије ЕУ и Западног Балкана у Хелсинкију. Без обзира на то што ЕУ тврди да је статусно неутрална према такозваном Косову, дипломатски извори сматрају да је Борелова позиција као посредника у дијалогу веома деликатна.

Да Берлин одбија да Борел води дијалог Београда и Приштине, потврђује и Тоби Вогел, стручњак Савета за политику демократизације. 

- Дијалог не треба да надгледа личност из земље чланице ЕУ која не признаје Косово. Изасланик треба да буде из земље која има утицај на Западном Балкану. У тренутку кад Британија одлази из ЕУ, а Француска је одлучила да постане скептична према проширењу, преостаје да то буде неко из Немачке - објашњава Вогел. 

Коментаришући ове наводе, председник Српског спољнополитичког круга Милисав Павић каже да је Немачка незадовољна што еродира међународна подршка самопрокламованој независности окупиране српске јужне покрајине. 

- Именовање Борела за комесара ЕУ за спољне послове, али и изјава чешког председника да ће се заложити за преиспитивање признање лажне државе доводе у питање да је то "сврђено питање" - истиче Паић. 

Стевица Деђански, директор Центра за развој међународних односа, оцењује да Немачка жели да покаже да се увек пита за све у Европској унији, иако је очигледно да јој је утицај све мањи. 

- Наравно да је Берлин ипак и даље јак и не треба имати лоше односе са економски моћном земљом - подвлачи Денђаски. 

Вучић није обавио свој део договора са Западом! У коме је меркелова нашла алтернативу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Информер

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА