Најновије

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН О КОМУНАЛНОЈ ПОЛИЦИЈИ: Ово подсећа на приватну војску! Ево шта ће све моћи да раде!

Која овлашћења Комунална полиција има на улицама, полемика је која се годинама водила, а која се поново захухтала, након усвајања новог Закона о Комуналној милицији.

Комунална полиција (Фото: јутјуб)

О надлежностима се расправља још од 2010. године, када је она први пут и уведена. Сада има сличан назив, али и овлашћења, која се огледају у пре свега, надлежностима из области комуналне делатности, заштите животне средине, људи и добара.

Према Закону о комуналној милицији, њени припадници имају следећа овлашћења:

Упозорење
Усмено наређење
Провера идентитета
Довођење
Заустављање и преглед лица, предмета и возила
Привремено одузимање предмета
Аудио и видео снимање
Употреба средства принуде
Прикупљање обавештења
Друга овлашћења у складу са законом

Комунални милицајац има право да упозори лице које својим понашањем, деловањем или пропуштењем одређене радње може да наруши закон, а упозорење се може дати усмено, писмено или путем средства јавног информисања. Они имају право и на усмено наређење којим се издаје обавезно упутство и забране, а имају право и на проверу идентитета, односно да затраже исправе. Пре провере идентитета комунални милиционар дужан је да упозна лице са разлозима провере његовог идентитета.

Припадници Комуналне милиције овлашћени су и за заустављање возила затеченог у кршењу прописа из њеног делокруга, као и преглед возила, лица и предмета који се у њему налазе. Они имају право и на привремено одузимање предмета који је прибављен, употребљен или настао кршењем прописа из делокруга Комуналне милиције, за шта је дужан да изда потврду о привремено одузетом предмету. Комунална милиција врши аудио и видео снимање јавног места, ради обављања комунално-милицијских послова, коришћењем опреме за видео акустичке снимке и фотографисање.

Физичка снага, средства за везивање, распршивач са надражујућим дејством и службена палица, средства су принуде које комунални милицајци имају право да употребе само ако у обављању послова на други начин од себе или другог не може да одбије истовремени противправни напад, ради савладавања отпора, односно спречавања покушаја бекства.

Комунални милиционар може прикупљати обавештења, податке и информације од лица за које се основано претпоставља да располаже истим, у циљу откривања прекршаја и њихових учинилаца издавања прекршајног налога и за обављање других послова Комуналне милиције, усменим путем на месту прекршаја или накнадно, писаним путем, у складу са законом.

Поред ових, општих, комуналним милицајцима омогућен је и рад у цивилу, али искључиво по писменом налогу начелника Комуналне милиције.

Припадници овог органа могу да напишу и прекршајни налог.

О комплетном развоју борбено извиђачко патролном возилу до његове модернизације прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА