Најновије

АМЕРИКАНЦУ НИШТА НИЈЕ ЈАСНО! Која је сврха српско-кинеских патрола?

Амерички аналитичар Курт Басинер, из међународне организације Савет за политику демократизације, каже да не види конкретну корист или сврху од формирања заједничких патрола српске и кинеске полиције, односно од таквог вида сарадње Србије и Кине.

Мешовита кинеско-српска патрола (Фото: Јутјуб)

Басинер каже да му то делује “потпуно надреално” и подсећа да је Србија кандидат за чланство у ЕУ, која представља заједницу демократских држава, док Кина, како каже, не припада тој групи.

“Није ми јасно какав тачно сигнал власти Србије желе да пошаљу формирањем тих заједничких патрола”, рекао је Басиенер.

Да су кинески полицајци ту да олакшају боравак кинеским туристима, не делује му убедљиво, јер каже да никад није чуо за случај да кинески туристи нису били у могућности да се снађу.

Додаје да су одредбе споразума према којем ће кинески полицајци боравити и радити у Србији непознате, а за њега је споран “начин на који Кина користи технологију у сврхе надзора”.

На питање да ли постоји веза између заједничких патрола и кинеског система надзора постављеног у Србији, Басинер каже да би било “изразито необично када те две ствари не би биле повезане” и додаје да у сектору надзора Србија и Кина сарађују најмање четири године.

Он оцењује да би заједничке патроле српских и кинеских полицајаца требало посматрати у контексту односа Србије и Кине у сфери безбедности.

Басинер каже да алудира на “целовитост везану за постављање надзорних камера кинеске компаније Хуавеј у Београду - опремљених софтвером за препознавање лица и регистарских таблица аутомобиле”.

Прочитајте ОВДЕ шта Мирослав Лазански каже о доласку америчког шпијунског авиона у Приштину.

Извор: Глас Америке/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА