Најновије

НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ У ТИТОВОЈ ПОРОДИЦИ! Јованка најзад признала:"Била сам прогоњена, мучена и злостављана"! Бојали су се да ће убити мужа!

Јованка Броз, рођена Будисављевић имала је наизглед све што је пожелела, да би се годинама касније испоставило како у ствари није имала ништа. Тајно су се венчали 15. априла 1952. у вили Дунавка, у Илоку, а кумовали су Александар Ранковић као младожењин кум и генерал Иван Гошњак који је био Јованкин сведок. Званично представљање у својству прве даме, међутим, Јованка Броз имала је тек годину и по дана касније, 19. септембра 1953. током државне посете британског министра иностраних послова Ентонија Идна.

Тито и Јованка Броз (Фото: јутјуб)

Вест о Титовом венчању са Јованком Будисављевић пронела се светом као прворазредна сензација. Сви светски листови писали су о маршаловој супрузи као о стаситој и лепој црнки са дугом, бујном косом и крупним очима. 

"Разлика од 32 године није представљала никакву сметњу међу нама. Напротив! На добар начин ми смо се пратили, посебно када је реч о слободном времену: Тито игра билијар, па и ја то научим уз њега. Он иде у лов, одличан је стрелац, али и ја сам у рату научила да пуцам. Одлазимо у риболов, мене одликује веће стрпљење. Пливамо заједно, ја боље од њега. Он с врло развијеним осећајем за музику, ја без слуха. О политици да се и не говори: он тако надмоћан, али ни ја нисам била аполитична", говорила је Јованка. Али познато јеи да Тито био слаб на жене и колале су приче о његовим везама са оперским дивама, глумицама, балеринама...  

У августу 1976. догодио се скандал после кога су за Јоваку кола кренула низбрдо. Наиме она је пратила свог супруга на 5. Самиту несврстаних у Коломбу, Шри Ланка, где се догодио инцидент са Титовом масерком Даријаном Грбић који је у својој књизи Јованка Броз-Титова сувладарка, описао Брозов лични лекар (1976-1980) Александар Матуновић. Јованка је тада, по његовој тврдњи, у налету љубоморе напала младу масерку, а између њих се испречио Тито који је у једном тренутку ошамарио супругу. Јованка је била толико бесна да су се бојали да ће да упуца мужа.

"И ја сам, као и Јованка, био сигуран да је тај шамар био знак дубље емотивне везе између Тита и масерке. То убеђење задржао сам за себе, а Јованку сам настојао да убедим како је Титу до Даријане стало само због тога што она одлично обавља свој посао", навео је Матуновић.

А да су обоје били у праву, постаће јасно убрзо после тога: Јованка више није пратила супруга на међународним путовањима, за разлику од 60 година млађе масерке Даријане (касније и њене сестре Радојке), која је чак и за време Титовог лечења у Љубљани током последњих неколико месеци његовог живота, провела у маршаловој непосредној близини.

"Они су Титу под врат прислањали пиштољ и тражили да се разведе од мене, али он на то није пристао по цену живота. Била сам сметња, пре свега Станету Доланцу, а добрим делом и Николи Љубичићу у намери да преузму сву власт у Југославији скривајући се иза Тита. Говорили су: Лако бисмо ми са Старим, али са Јованком не можемо да изађемо на крај. Доланц је хтео да ме се пошто-пото реши јер сам знала да је био члан Хитлерјугенда и радио за немачку тајну службу", тврдила је Јованка Броз.

Нову 1977. годину ипак су дочекали заједно, у новосадском хотелу Парк, где је забележен и њихов последњи, новогодишњи пољубац. Пола године касније, Јованка се последњи пут појавила у јавности као прва дама, на пријему уприличеном за норвешког премијера. Те јесени стављена је у својеврстан кућни притвор и потпуно изолована од супруга. Јосип Броз преминуо је 4. маја 1980. године, а дозволу за Јованкино присуство на сахрани политичка врхушка је, по њеној тврдњи, дала тек пошто је Индира Ганди поручила да неће доћи на сахрану уколико не буде присуствовала и Титова удовица.

"Бог ми је дао диван живот поред Тита. Али, колико година ми је било лепо, још више година била сам прогоњена, мучена и злостављана", рекла је Јованка Броз 33 године касније Жарку Јокановићу.

Шта је Тито волео највише од свега а лекари су му упорно бранили, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА