Најновије

ЛИНТА БЕЗ ПАРДОНА: Изјава Китаровићеве безобразлук и лицемерје!

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцењује као безобразук и лицемерје најгоре врсте изјаву хрватског председника Колинде Грабар Китаровић да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринио антифашистичкој борби у Другом светском рату.

Миодраг Линта (Фото: Јутјуб)

"Ову тешку лаж Китаровићева понавља сваке године по неколико пута за потребе међународне заједнице, а у пракси води проусташку политику", поручио је Линта.

Линта је указао да је добро познато да је хрватски народ до јесени 1943. године у великој већини учествовао у оружаним снагама Независне Државе Хрватске (НДХ) и нацистичке Немачке, саопштено је из Одбора.

Он је подсетио да то потврђују познати подаци о националној структури Првог и Другог хрватског корпуса у лето 1943. године.

"Први хрватски корпус је 27. јула 1943. године имао 6.230 бораца, од којих је Срба било 5.910 или 95 одсто, а свих осталих пет одсто (Хрвата 305, муслимана 10, Црногораца четири и Италијана један)", навео је Линта.

Линта је подсетио да је Други хрватски корпус основан у пролеће 1943. године, а 1. августа исте године имао је 9.408 бораца, од којих је било 6.639 Срба или 60 одсто, а свих осталих 40 одсто (2.508 Хрвата, 101 Мађар, 84 муслимана и 77 осталих).

Он је истакао да је тек након капитулације Италије, а посебно током 1944. године када је постало јасно да ће силе Осовине изгубити рат почео масовнији прелазак Хрвата из усташких и домобранских јединица у партизане.

"И поред тога, уочи завршетка Другог светског рата маја 1945. године оружане снаге НДХ бројале су и даље око 200.000 војника у које су укључени и Хрвати и муслимани из БиХ. И то без око 30.000 Хрвата који су служили у Оружништву НДХ или војној полицији и Хрвата који су учестовали у оружаним снага Немачке војске", указао је Линта.

У саопштењу је наведено да је, према подацима историчара Иве Годштајна, на дан 30. новембар 1944. године у партизанима било свега 73.000 Хрвата.

"Дакле, може се јасно закључити да је пред краја рата већина Хрвата и даље била у оружаним снагама НДХ, односно у усташама, домобранима, и војној полицији и мањи део у немачкој војсци, а не у партизанима", рекао је Линта.

Линта истиче да Китаровићева и многи хрватски политичари, интелектуалци, црквени великодостојници и већина хрватског народа заборављају велику и неспорну истину да без масовног учешћа крајишких Срба у партизанима и без Срба као конститутивног народа Хрватска не би постојала.

Он је подсетио да о признању учешћа Срба из Хрватске у Народноослободилачком рату говори и одлука ЗАВНОХ-а од 14. октобра 1943. године која у тачки осам каже: "Нема, не сме и неће бити Хрватске у којој Србима не би била зајамчена пуна равноправност и једнакост са хрватским народом".

Линта је додао да је на трећем заседању Завноха 9. маја 1945. године, док је рат још трајао, усвојена Декларација о правима грађана демократске Хрватске у којој пише да су "хрватски и српски народ у Хрватској потпуно равноправни".

"Ова одредба из декларације била је саставни део свих устава Хрватске од 1947. па све до 22. децембра 1990. године. Проусташка власт на челу са Туђманом захвалила је крајишким Србима за стварање Хрватске у оквиру Југославије тако што их је избацила из Устава и протерала са њихових вековних огњишта уз брутална убиства", навео је Линта.

Оливерова сарадница позвана на још једно саслушање! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА