Најновије

ВЕСИЋ: Имамо 2.000 градилишта у граду, време је за метро, Кинези тврде да могу да га заврше за пет година!

Данас у Београду имамо преко 2.000 активних градилишта и кранове на сваком кораку. Пре пет година, када је Ђилас био на власти, било их је 30, истакао је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

- Радови које смо планирали да урадимо до 1. септембра урађени су и испунили смо обећање које смо дали - рекао је Весић гостујући на телевизији О2 и додао да је претходни викенд био веома важан за Београд, јер су отворени реконструисани централни делови града.

Он је истакао да су радови текли "ударнички" те да је у суботу 31. августа 55 дана пре рока завршен Трг републике, који коначно сада личи на све европске централне тргове.

– Сви европски градови имају такве централне тргове који су велики, масивни, и приказују величину државе и града. После 150 година од свог формирања Трг је добио овакав изглед. У њега је уграђен најбољи гранит како на самом Тргу тако и на коловозу – рекао је Весић и додао да је величина Трга један хектар, да су склоњене све баријере као што су биле жардињере и киосци.

Он је такође подсетио да је од данас на улицама више од 300 возила јавног градског превоза, односно да је враћен зимски режим вожње.

– На улицама имамо 1.355 аутобуса, данас је саобраћај боље функционисао него у јуну. Хтео бих да нагласим нашим грађанима да живот у великом граду карактеришу саобраћајне гужве и тако је у свим великим градовима. Чињеница је да се у Београду последњих пет година региструје око четири хиљаде нових аутомобила месечно, што је на нивоу године скоро 50.000 нових аутомобила – прецизирао је Весић.

Он је говорећи о проблему гужви у граду нагласио да београдске улице нису пројектоване за толики број аутомобила, те да је метро неопходан као и обилазница око града.

– Београд као и други велики градови мора да има метро. Први пут је доведен пројекат метроа до почетка изградње и издвојено је четири милијарде евра за њега, што је четири годишња буџета града – објаснио је заменик градоначелника и навео да ће метро смањити чак 25 одсто саобраћаја на улицама.

Говорећи о линијама метроа, Весић је рекао да кинеска фирма тврди да може да уради 30 километара линије за пет година.

– Видећемо када потпишемо уговор и то је веома брзо, јер се у Европи метрои раде спорије. То су огромни радови и огромне инвестиције, али Београд је већ довољно велики град да не може без метроа – казао је он.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то протест заказан за 21. септембар.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА