Најновије

ДОДИК ПОСЛАО ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Ево шта је рекао о повратку бораца Исламске државе у БиХ!

Српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД, Милорад Додик, изјавио је данас, након разговора са председником Србије Александром Вучићем, да је за Србе у БиХ Република Српска приоритетна и најважнија, да је јединствен став српских политичких партија да је Програмска декларација СДА неприхватљива за Српску и да је порука Бошњацима да од тог документа одустану.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Уколико бошњачка страна то не уради, Додик је поручио да су Срби у Републици Српској данас веома забринути за своју будућност и да немају права да буду ни неопрезни, ни наивни.

Обраћајући се новинарима након састанка представника власти РС и парламентарних српских политичких партија у БиХ са председником Србије, Додик је констатовао да они у овом треутку немају исте ставове о томе шта учинити, али су, казао је, јединствени у томе да одбацују декларацију СДА.

Према његовим речима, место за креирање ставова према том документу је Скупштина Републике Српске и, како је казао, апсолутно тражи активирање права РС на самоопредељење до отцепљења.

Додик је рекао да су Срби одлучни да се бране у сваком погледу и да очекују помоћ од Србије у свему.

Рекао је да су председника Вучића и премијерку Ану Брнабић упознали са актуелном политичком ситуацијом у БиХ.

Истакао је да је у овом тренутку српским политичким стракама потребан консензус и јасан одговор на декларацију СДА усвојену на недавном конгресу.

Тај одговор, према његовим речима, мора бити снажан, јасан и јединствен.

Додок је истакао да та политичка декларација није само документ СДА, већ свих бошњачких странака у БиХ и да су та документа трајно опредељење Бошњака у БиХ.

Србима у РС, казао је Додик, су од раније познати такви ставови Бошњака, као и да они у томе имају подршку странаца, оних који промовишу систем друштва на либералним основама.

– За нас је Република Српска приоритет и једина могућа опција. Одбацујемо декларацију као атисрпску и антидејтонску која има за циљ да сруши постојећи политички систем у БиХ – рекао је Додик.

Упозорио да, на пример, у Федерацији постоји шест фабрика за производњу наоружања, а у РС ниједна и на чињеницу да се у БиХ враћају ратници из Сирије, који су ратовали за тзв. Исламску државу.

Све то, истакао је, код Срба угрожава осећај безбедности и стабилности.

Вучића и Брнабић су, казао је, о свему информисали у настојању да обезбеде евентуалну подршку Србије у одбрани РС.

Подсетио је да је и раније тражио да се пошаље јасна порука да сваки напад на српску заједницу, значи напад на Републику Српску.

– Од Србије тражимо да нам помогне, потребнонам је оспосбјавање наших безбедностних јединица, јер ова документа су њихов крајњи циљ, они желе БиХ само за себе, без Срба и српског језика – рекао је Додик.

Поновио је да је сасвим сигурно да је декларација СДА усмерена на рушење Републике Српске и српског идентитета, јер они афирмишу босански национални идентитет и језик који би требало да уништи било какво постојање Срба.

– Одговор Срба у БиХ зато треба да буде снажан и јединствен према било каквој могућности да та опредлејења они (Бошњаци) покушају да реализују. Наша јасна порука је да смо спремни одсутно да бранимо РС, али и да је потребно да вратимо дијалогу, да очувамо стабилнотст и мир и да се вратимо поштовању Дејтонског споразума. То значи да СДА мора да повуче ова документа. А, ако то не ураде немамо право да будемо неопрезни и наивни, јер само када смо то били, увек смо били побијени – казао је Додик.

Захваливши председнику Вучицу и премијерки за финансијску подршку коју Србија пружа Републици Српској, Додик је рекао да је то до сада већ више 35 милиона евра, укључујући и помоћ за четири српске општине у Федерацији БиХ.

Додик: Повратак бораца Исламске државе је велика опасност за БиХ

Од председика Александра Вучића ћу тражити да Србија у складу са Дејтонским споразумом гарантује постојање Републике Српске и тако покажемо да су све претње Бакира Изетбеговића празне приче, рекао је српски члан председништва БИХ Милорад Додик уочи данашњег састанака представника РС са Вучићем у Београду.

– Покушаћемо политички да делујемо. Србија је данас важна и стабилна и једина може да гарантује мир, али очекујемо да као потписница Дејтонског споразума гарантује и нашу слободу и постојање Републике Српске – рекао је Додик за тв Прва закључујући да више није могућ рат у БиХ, али да је могућа одлука о самосталности РС.

Додик је поновио да је декларација СДА антидејтонска и антиуставна, па као таква не може бити основ за разговоре о било каквом уређењу БиХ.

„Реч о општемуслиманској декларацији која води ка томе да Република Српска треба да прогласи независност и уједини се са Србијом.“

Према његовим речима, сви у Србији би требало да се окупе око руководства и председника Александра Вучића и учине све да снажна Србија изађе на међународни план и бори се за решавање питања Косова и Метохије у свом интересу.

– Вучић води добру политику за Србију и по питању Косова и Метохије, који подразумева потпуну заштиту Срба и интереса државе на том простору. Једна од тих варијација решења која се помињу може бити да чцетири општине са севера покрајине остану у Србији, али би то исто тако подразумевало и РС у саставу Србије. Ако је то решење, ја нисам далеко од тога – рекао је Додик за тв Прва.

Он је питао какав је смисао у томе да се одуговлачи са тражењем решења.

„Имамо тако велика горућа питања која могу имати глобални каракртер – Косово и Метохију и БиХ са Републиком Српском. Зашто држати отворена та питања и даље, уместо да их завршимо и усмеримо се на развој.“

На питање ста мисли о идеји да се сви проблеми на Западном Балкану решавају у пакету, Додик каже да су питања Републике Српске и КиМ повезана, јер су суштинска питања српског народа. „Примарно државно питање Србије јесте Косово и Метохија, али примарно национално питање је РС у којој живи милион Срба“.

Додик је упозорио и да је велика опасност за БиХ повратак некадашњих бораца Исламске државе из Сирије, а према подацима реч је о чак 500 бивших терориста и њихових породица.

Према његовим речима, НАТО је два пута бомбардовао српски народ и за РС није опција прикључење Алијанси. С друге стране, Додик не искључцује сарадњу са тим војним савезом.

Градоначелник Вуковара од Србије очекује признање и покајање! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА