Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ РУСКОГ АМБАСАДОРА ИВАНЦОВА У БИХ: Бакир руши РС, прети нови рат!

Лидер СДА Бакир Изетбеговић својим иницијативама које предвиђају промену Устава БиХ руши Републику Српску и изазива нове тензије које могу имати озбиљне последице по цео регион, па чак и нови рат.

Петар Иванцов (Фото: Јутјуб)

Ово драматично упозорење стиже од Петра Иванцова, руског амбасадора у БиХ, који каже да Изетбеговић отворено прети Србима, али и Хрватима. Иванцов каже да је декларација СДА која предвиђа измене Устава и стварање Републике БиХ супротна основним принципима Дејтонског споразума, због чега друга два конститутивна народа страхују за положај у земљи.

Запад се прави луд

Према његовим речима, потребно је јачати међуетничко поверење у БиХ, а не стварати нове опасне тензије.

- Иницијативе СДА које предвиђају реформу Устава супротне су основним принципима Дејтона и опасне су јер могу изазвати рушење система етничке равнотеже у БиХ, што опет може имати врло озбиљне последице. Није изненађујуће да два друга конститутивна народа сматрају да је ово претња за њихов положај у земљи - каже Иванцов, додајући да је потребно много снажније реаговање међународне заједнице.

- Реаговање ОХР на декларацију је превише благо. Требало је да то реаговање садржи оцену усклађености иницијатива с одредбама мировног споразума и Устава БиХ, али нажалост није. ОХР је одлучио да се ограничи цитирањем докумената у име Савета за спровођење мира (ПИЦ), а затим је акцентовао територијални интегритет БиХ. Не подржавам то. С друге стране, не могу да не обратим пажњу на тоналитет и брзину којом се појављују коментари ОХР у случајевима кад се ради о нечему што долази из РС. Они су моментални и врло оштри, често без разлога - подвлачи Иванцов.

Коментаришући ове наводе, Сташа Кошарац, шеф посланика Додиковог СНСД у Скупштини БиХ, каже да Изетбеговић не напушта политику којом жели да од БиХ направи државу само Бошњака, само муслимана.

- Декларација СДА је врло јасна, они желе да Србе и Хрвате гурну у страну. Отворено крше Дејтонски споразум. Наше је право да одбацимо тај документ и бранимо интересе РС. Брину ме двоструки аршини ОХР, који својим благим реаговањем практично подржавају Бошњаке и овакве иницијативе. РС је међународно признат ентитет и тако ће и остати - наглашава Кошарац.

Глуми ауторитет

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност из Бањалуке, оцењује да би Савет за спровођење мира сасвим сигурно сазвао ванредну седницу да су сличну декларацију донеле партије у РС.

- С обзиром на то да је реч о СДА, реакције међународне заједнице дошле су са задршком и биле су неуверљиве и благе. Декларација СДА има континуитет са Исламском декларацијом Алије Изетбеговића. Она пренебрегава политичку вољу друга два конститутивна народа и ауторитативно промовише ратне циљеве. Декларација јесте доказ да се програм СДА од 1992. није променио, у њој се налазе компоненте објаве рата Србима, али и Хрватима - упозорава Ћеранић.

Ево кога је Пуповац окривио за повампирено усташтво! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА