Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": "Заштитићемо Универзитет, нећемо одустати!"

Учесници протеста "1 од 5 милиона" окупили су се по 42. пут у 19 сати на платоу испред Филозофског факултета.

Протест "1 од 5 милиона" (Фото: Јутјуб)

Организатори протеста обратили су се окупљенима подсећајући их да група студената која се представља као део протеста "1 од 5 милиона" већ девети дан блокира зграду Ректората.

"Ми смо ту да заштитимо аутономију универзитета и позивамо професоре да заштите своју професију. Ми смо нашу кућу вратили колеге студенти", поручила је једна од организаторки протеста Теа Вукадин.

Потом се окупљенима обратила студенткиња Мила Јовановић. Она је поручила да и она блокира ректорат и да помаже студентима у борби за сваку стечену диплому.

"Многи велики људи учили су на овом универзитету и многи тек треба то да учине, ми се боримо за њих", поручила је Јовановићева.

Она је упутила позив ректорки Иванки Поповић да "не штити само себе, него и студенте".

"Позивамо ректорку да не буде на страни тамне силе", рекла је Јовановићева.

"Студенти, знам да је огромна већина на нашој страни и нећу да улазим у то зашто нисте са нама. Ми смо преузели одговорност за све. Ми ћемо оправдати све ваше ноћи проведене над књигом и кажем вам, заштитићемо универзитет. Тврдим вам да нећемо одустати и кажем у име свих студената у ректорату, положићемо и овај испит", рекла је Јовановићева.

Након тога учесници протеста кренули су у протестну шетњу ка Тргу републике.

Девет месеци протеста - како је све почело

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана пошто је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду. Дан после напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би после неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Трифуновић питао Вучића о Бабићу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА