Најновије

БЕОГРАД ОСТАЈЕ БЕЗ ИЗВОРА ПИТКЕ ВОДЕ?! Весић најавио изградњу депоа за метро, и то баш у Макишу!

Градња београдског метроа требало би да почне до краја 2020. године и то у Макишу, где ће се градити депо. Ово је у четвртак казао заменик градоначелника Горан Весић, после друге седница радне групе за развој београдског метроа, којом је председавала потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић. Весић је казао је да је задовољан напретком припрема за изградњу.

Горан Весић (Фото: Јутјуб)

Ова најава изградње на највећем водоизворишту у земљи, територији одакле се водом снабдева цео Београд и околина, изазива већ дуже време полемике у јавности...у светлу недавних реконструкција које су урађене траљаво, па поплаве у центру града изазване пробијањем магистралне водоводне цеви и да не набрајамо даље, већина корисника друштвених мрежа сагласна је да престоници прети несташица воде за пиће. Да ли ће то бити тако мораћемо да видимо...

- Град Београд ужурбано ради на усвајању Плана детаљне регулације Макишког поља, који треба да буде завршен до новембра ове године, после чега следи проглашење јавног интереса и почетак експропријације јер ће прво ту почети изградња депоа и прве линије метроа. Институт "Јарослав Черни" упоредо са тим ради хидротехничко решење Макишког поља, а Завод за урбанизам града План детаљне регулације шинског система града Београда који ће бити завршен до септембра наредне године. Овај план ће створити основ да прогласимо јавни интерес за станице метроа, како би се извршила експропријација земље и омогућила градња станица - навео је Весић.

Он је додао да сви убрзано раде на преговорима са кинеском компанијом "Пауер Чајна" која је, на основу Меморандума о изградњи београдског метроа, потписаног у Пекингу у мају ове године, именована да кроз међудржавни споразум двеју држава гради београдски метро. Подсећамо, "Пауер Чајна" ће овај посао радити у конзорцијуму са француском компанијом "Алстом".

Правни основ

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је београдски метро пројекат од националног значаја за Републику Србију и од животног значаја за Град Београд.

- Влада Републике Србије обезбедиће правни основ за изградњу метроа кроз доношење закона и подзаконских аката већ током јесени, јер се у данашњим законима Републике Србије метро не помиње.

Прочитајте ОВДЕ  да ли комунална полиција постаје нова приватна војска?

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА