Најновије

ИЗРАЕЛ У ТОТАЛНОЈ ПОЛИТИЧКОЈ КРИЗИ: Држава и даље без владе!

Председник Израела Рувен Ривлин почиње консултације са партијама које су изабране у парламент како би одлучио коме ће поверити задатак да образује нову владу.

Бењамина Нетањаху (Фото: Јутјуб)

Избори одржани прошле седмице нису дали јасног победника.

Израелски председник има овлашћење да изабере једног од 120 чланова парламента за потенцијалног премијера.

На изборима одржаним 17. септембра конзервативна партија Ликуд премијера Бењамина Нетањахуа освојила је 31 послачки мандат, а њен главни ривал, савез партија центра Плаво-бело, бившег начелника Генералштаба Бенија Ганца 33.

На основу парламентарне традиције може се очекивати да Ганц добије мандат за формирање владајуће коалиције.

Међутим, ни он ни Нетањаху немају јасну већину, а обојица тврде да су победници, коментаришу израелски медији.

Када један од њих буде изабран за мандатара има на располагању 28 дана, уз могућност продужења од две недеље, да представи коалицију новом парламенту, Кнесету.

Нетањаху је дан после избора окупио лидере десничарских и партија ултраортодоскних Јевреја и добио њихову подршку за такозвани блок од 55 посланика који је обећао да ће коалиционе преговоре водити као уједињена фракција у нади да председник изабере Нетањахуа за мандатара или бар да спрече да Ганц успешно образује коалицију ако му се првом повери тај задатак.


Ривлин је обећао да ће урадити све што је у његовој моћи да спречи да се у земљи гласа трећи пут ове године.

Избори одржани прошле седмице били су други, а расписани су јер након избора у априлу Нетањаху није успео да образује владајућу коалицију.

Тада није, као што је уобичајено, дата шанса другом кандидату, односну Ганцу, чија је партија освојила исти број мандата као и Нетањахуова, 35, да он покуша да формира владу.

Председник Израела има још једну могућност на располагању која се описује као коначна и драматична, а то је да изврши притисак за формирање владе националног јединства ако ни један кандидат не успе да образује коалицију од најмање 61 посланика.

Верује се да би у том случају председник предложио ротирање премијера.

Очекује се да ће консултације трајати два дана.

Вечерас ће се Ривлин састати са предствницима савеза Плаво-бело, Ликуда, савеза арапских партија Заједничка листа која је трећа по снази у овом Кнесету, партије сефардских Јевреја Шас и националистичком странком Израел наш дом бившег министра одбране Авигдора Либермана, потенцијалног кључног фактора за образовање коалиције.

Сутра ујутру састаће се са предствницима друге верске партије Уједињена Тора јудаизам, десничарског савеза Јамина и две левичарске Лабуристи-Гешер и Демократском унијом.

Све се то дешава у време када Нетањахуу прете оптужнице за корупцију, превару и золупотребу поверења у три одвојена случаја после саслушања почетком октобра.

Неки израелски медији наговештавају могућност да му се издејствује имунитет под условом да се повуче.

Погођено више циљева у бомбардовању али Хути одолевају нападима!Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА