Најновије

СЕРГЕЈ УДАРИО НА ВЕСИЋА: ПСГ од Завода за заштиту споменика тражи да повуче сагласност на пројекат жичаре

Покрет слободних грађана (ПСГ) позвао је Републички завод за заштиту споменика културе да повуче сагласности на пројекат изградње жичаре на Калемегдану, у складу са захтевима својих стручњака и тиме, како се наводи, врати одлучујући интегритет у међународној сфери заштите културних добара.

Сергеј Трифуновић (Фото: Јутјуб)

ПСГ у саопштењу, такође, позива све међународне и републичке институције да се проблему у вези са тврђавом Ново брдо, једним од најзначајнијих српских средњевековних градова на Косову, посвете на стручан и брижан начин, у складу са конвенцијама о заштити културних добара и надлежним законским регулативама.

Тиме је ПСГ реговао на медијске натписе и видео снимке рушења дела зидова тврђаве Ново брдо.

„Уколико је узрок томе недавна реконструкција тврђаве, непредвиђене проблеме треба отклонити са пуном пажњом и професионалним надзором, а у складу са правилима струке и уговореном гаранцијом радова“, наводи се у саопштењу странке.

Указује се и на то да тврђава Ново Брдо и даље трпи последице нестручног односа. „Употреба тешке механизације за рушење реконструисаних зидова је одраз претераног, неумереног и непрофесионалног приступа културним добрима а тишина надлежних институција показује неспремност и слабост да се стане у одбрану значаја овог споменика и струке у целини“, сматрају из Покрета слободих грађана.

ПСГ позива Републички завод за заштиту споменика културе да јасно изнесе свој став у овој ситуацији и тражи поновно укључивање у доношење одлука у вези са споменицима на Косову и Метохији.

Прочитајте ОВДЕ да ли би Београд могао да остане без пијаће воде.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА