Најновије

ФОКС ЊУЗ: Рат у Авганистану смо изгубили, признајмо то!

Према извештају Центра за стратешке и међународне студије, 18 година боравка америчке војске у Авганистану није довело до стабилности и сигурности, преноси Фокс Њуз. Према телевизијском водитељу Такеру Карлсону, амерички војници и даље узалуд умиру због политичара који нису у стању да окончају рат.

Маринци у Авганистану (Фото: Јутјуб)

„У последњих неколико недеља водила се жестока расправа о председниковој политици према Авганистану. Председник Трамп је одлучио да нам је након 18 година 2400 смрти и трошкова хиљаду милијарди долара свега доста. Жели да прекине рат и врати америчку војску у Сједињене Државе. Но, лобисти Вашингтона, који заговарају сталне ратове, огорчени су овом идејом. Трампов план довео је до његовог последњег раскида са саветником за националну сигурност Џоном Болтоном, који је, заправо, отишао залупивши вратима. Неки мисле да је због покушаја преговора с талибанима Трамп издајник. Други кажу да би повлачење трупа било издаја авганистанских жена и инсистирају на томе да морамо остати тамо док Авганистан не постане модеран и миран, попут Белгије. Иако је то средњовековно друштво, цела историја Авганистана није знала ништа друго него за тотални рат. Можда сте то већ чули од Харија Флешмана“, каже Такер Карлсон.

„Сви ти спорови о авганистанској политици немају никакве везе са стварношћу. Ово је изум непостојећих чињеница и војних мера које се заправо не подузимају. А стручњаци су тога итекако свесни. Раније овог месеца је Центар за стратешке и међународне студије, један од водећих истраживачких центара овде у Вашингтону, објавио нацрт извештаја који износи истину о ономе што се већ 18 година догађало у Авганистану. Чини се да је Америка тамо већ изгубила рат, али наше војно вођство крије ову истину“, наставља водитељ Фокс Њуза.

„Авганистанска средишња влада, цитирам, је “корумпирана, неделотворна, слаба и дубоко фрагментирана”. Упркос милијардама утрошеним на обуку и техничку подршку, Авганистанска национална војска (АНА) у основи је безвредна. И даље је потпуно зависна о америчким силама, без обзира на задаће. Замислите! Након толико година… Одвратно! Упркос огромној економској помоћи, економија Авганистана је у пропасти и нема побољшања. Као што смо рекли, “упркос помоћи”? Можда баш због ове помоћи, јер то је природа помоћи, да људе чини зависнима и неделотворнима. Никад не доноси резултате“, каже Карлсон.

„Али уместо да кажемо истину о било чему од свега тога, наше вође крију ту истину, све детаље и све чињенице. У 2018. години, према службеним проценама, авганистанска влада је губила контролу над земљом, а талибани су освајали нова подручја. Ово је лоше. А америчке власти једноставно су престале давати службене процене. Као да су рекли: „Не волимо статистику, престаните је прикупљати!“. Ево истине о рату у Авганистану. Не побеђујемо. Не слушајте Макса Бота и џокере попут Џона Болтона. Овај рат можемо победити само тако што ћемо тамо послати десетине или стотине тисућа војника, потрошити стотине милијарди долара и, по свему судећи, убити стотине тисућа Авганистанаца. Вреди ли? Заправо, морали бисмо започети рат испочетка, а то, упркос храбрости, нико не жели. Али уместо да то прихватимо као стварност, а то је стварност, те завршимо рат, Вашингтон наставља да се претвара да покушавамо да победимо. Иако сви знају да то није тако. Сваке године, хиљаде америчких војника месецима се одвајају од својих најмилијих, што је велики губитак за њих и њихове породице. Они се боре у рату у којем наше вођство не размишља ни о победи ни окончању, јер то смета њиховом поносу. Само ове године у Авганистану је убијено 17 америчких војника. Зашто? Ако останемо, биће још више смрти и сваки ће од тих америчких живота бити изгубљен, бачен, понављам, због испразности таквих идиота као што су Џон Болтон, Макс Бот анд Бил Кристол. То је лош разлог за останак“, закључује Карлсон.

САД могу имати војни буџет који далеко премашује буџет Русије, али то није важно с обзиром да је руска војска ту да брани земљу, а не да напада друге земље, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу за руске новине. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА